Dayanışma grevine polis müdahalesi

BTS ve Türk Ulaşım-Sen’in, 25 Kasım uyarı grevine katıldıkları için geçici olarak görevden uzaklaştırılan 16 arkadaşlarının göreve iadesi için dün 22.00’den itibaren başlattıkları greve polis müdahale etti.

Haydarpaşa Garı'nda BTS İstanbul Şube Sekreteri Mithat Ercan tarafından yapılan açıklaması ile başlayan eyleme gece geç saatlerde yapılan polis müdahalesi ile dört kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların, BTS İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Hasan Bektaş, Türk Tarım Orman Sen İstanbul Şube Başkanı İ. Okay Yıldırım ve dayanışma için gelen iki üniversite öğrencisi olduğu belirtiliyor.

Haydarpaşa’dan saat 22.00'de yapılması gereken Anadolu Ekspresi ile 22.30'daki Ankara Ekspresi seferleri yapılamazken, trenlerin sefere çıkmayacağını öğrenen bir çok yolcu garı terk etti.

Adana’da da gece 00.00’da basın açıklaması ile greve başlandı. Basın açıklamasında, Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, “Bu direnişi, bedeli ne olursa olsun sürdüreceğiz ve bu bedeli ödeyeceğiz, hakkımızı alacağız'' dedi. BTS Adana Şubesi Başkanı Mehmet Gök ise, “Birçok istasyonda trenler durdu. 25 Kasım'da olduğu gibi 24 saat boyunca demiryollarında teker dönmeyecek'' dedi.

İzmir-Ankara seferini yapan İzmir Mavi ve 9 Eylül Ekspresleri Balıkesir Garı'nda durdurulurken, yolcuların gar görevlileri ile tartışması üzerine Balıkesir Gar Müdürü Nevzat Ayaz, garda eylem yapıldığını, makinistlerin de bu eyleme katılmaları nedeniyle seferin yapılamayacağını belirterek, yolcuları gidecekleri yerlere otobüslerle göndereceklerini belirtti.

Eyleme siyasi partiler, demokratik kitler örgütleri ve Balıkesir Üniversitesi öğrencileri de destek verdi.

Ankara'dan Adana'ya gitmekte olan Çukurova Mavi Treni'nin 6 görevlisi de, Kırıkkale Garı'nda iş bıraktı. Burada yapılan basın açıklamasında, 16 çalışanın görevine iadesi istendi. Yarım saatlik bekleyişin ardından, trenin başka görevlilerce hareket ettirildiği bildiriliyor.

Eskişehir Garı'nda toplanan bir grup, ‘Baskılar bizi yıldıramaz' yazılı pankart açıp, sloganlar attı. Garda trenlerden inen kimi makinistlerin de eylemcilere katıldığı bildiriliyor. Garda geniş güvenlik önlemi alan polis, eylemcilerin peronlara girmesine izin vermedi. Eskişehir Garından 00.05'te hareket etmesi gereken Ankara'dan İzmir yönüne gidecek 9 Eylül Ekspresi makinistinin trenden inmesi üzerine, tren yaklaşık 1 saatlik gecikmenin ardından başka bir makinistle yola devam etti.

Enveriye İstasyonu'ndaki İstanbul-Konya ve Konya-İstanbul seferlerini yapan Meram Ekspresi de yaklaşık 1 saat istasyonda bekledi. TCDD görevlileri, İstanbul'a gidecek tren başka bir makinist tarafından bir saat sonra hareket ettirilebilirken, diğer treni hareket ettirecek makinist bulunamadığı belirtiliyor.

İstanbul’dan saat 23.30'da hareket etmesi gereken Fatih Ekspresi 00.40, 23.50'de sefere çıkması gereken İç Anadolu Mavi Treni de 01.40’ta, eylem yapan demiryolu çalışanlarına polisin müdahalesinin ardından hareket ettirilebildi.
(soL – Haber Merkezi)