Çorum'da "eğitim meclisi" kuruluyor

Çorum'da Devrimci Eğitim Şurası'nın ikinci hazırlık toplantısı yapıldı. Toplantıda bir "eğitim meclisi" kurulması kararı alındı.

Geçtiğimiz haftalarda birincisi yapılan Devrimci Eğitim Şurası Çorum Hazırlık Toplantısı'nın ikinci toplantısı da yapıldı. İlk toplantıda
-Eğitim emekçilerinin sorunları
-Eğitimde programın dönüşümü ve toplam kalite önetimiinin eğitime etkileri
-Öğrencilerin sorunları
-Ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunları
başlıklarında tebliğ sunumları gerçekleştirilen toplantıda alınan karar üzerine bunun somut mücadele başlıklarına dönüştürülmesi için yeni bir toplantı yapılması kararlaştırılmıştı. Bu karar üzerine toplantı bugün gerçekleştirilerek, Devrimci Eğitim için önerilerin sunulduğu geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya birinci toplantının ardından oluşturulan ve ardından çeşitli siyasi partiler ve eğitim sendikalarına bildirimi yapılan Sonuç Bildirgesi metninin okunmasıyla başlandı. Ağırlıklı olarak günümüzde eğitim sendikalarının durumu ve bunu değiştirmek için bazı çözüm önerilerini de içeren sonuç bildirgesinde " Devrimci Eğitim Şurasında mükemmel bir eğitim programı çıkarılmasından öte, bir mücadele şeklinin ve bunun sonuçlarının üretilmesinin yolları aranmaktadır" denilerek, bazı ilkeler etrafında eğitim sendikaların üzünü dönmesi gereken noktanın emekçilerin mücadele geleneği ve sınıf sendikacılığı olduğu belirtildi ve "Günümüzde eğitim sendikaları eğitim emekçilerinin sorunları ve eğitimin piyasalaşmasıyla mücadele etmek yerine AKP düzeninin sivil toplum örgütü gibi davranarak şu veya bu gurupların koltuk hesapları yapmalarına sahne olmaktadır. Maalesef sendikalar Türkiye de eğitim alanında yaşanan çöküş-yeniden yapılanma sürecini kavrayamamakta, uzun erimli bir mücadeleyi örgütlemede kafa karışıklığı yaşamaktadır. Bu kafa karışıklığının giderilmesi ve bir siyasi mücadelenin örülmesi için şapkadan tavşan çıkarmaya gerek olmadığı gibi AKP’nin sınırlarını çizdiği demokrasi ve özgürlükler alanından sendikal politikalar üretmeye de hiç gerek yoktur. Çünkü AKP özgürlüğü ne kadar dillendirirse altından gericilik, demokrasiyi ne kadar dillendirirse altından faşizm çıktığı gün gibi ortadadır" denildi.

DEŞ'in sorunları, aksaklıkları, hataları ve yanlışlıkları tespit edip kenara çekilmediği, bazı ilkeler doğrultusunda eğitim sendikalarını sınıf sendikacılığını yeniden ayağa kaldırmak için göreve çağırdığı belirtildi.

Toplantıda anadilde eğitim başlığının ülkemizde gerekliliği konusunda uzun süren değerlendirmeler ve tartışmalar yaşandı. Antiemperyalist bir tutumun gerekliliğinden ve ülkemizin kendi içsel sorunlarının emperyalistlerin kaşıyacağı bir şekilde tartışılmasına izin verilmemesi gerektiğinden bahsedildi.

Ardından çeşitli güncel mücadele başlıkları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantının en dikkat çeken kararı olarak Çorum'da Devrimci Eğitim Şurası sürecinin bir Eğitim Meclisi'ne dönüştürülerek, eğitim sendikalarının düzen tarafından şekillendirilmesine karşı bir direnç odağı oluşturulmasına karar verildi. Bu meclis aracılığı ile sendikaların ve eğitim çevrelerinin güncel sorunlarına müdahale edilmesi, sendikaların yönetim kadrolarındaki liberal zihniyetlere karşı sendikaların içindeki muhalif kesimlerin örgütlenmesi gerektiğinden bahsedildi. Bunu ise ancak Devrimci Eğitim Meclisi adı altında toplanacak bi meclisin başarabileceğine vurgu yapıldı.

(soL - Çorum)