Bakan Çelik bir türlü anlamıyor!

Çalışma Bakanı, Tuzla cinayetlerinin ardında yer darlığı, organizasyonsuzluk, şanssızlık aramaya devam ediyor. Ona göre suçlu, patronlar değil, bölge olarak Tuzla.

soL (HABER MERKEZİ) Tuzla'da meydana gelen ve 3 işçinin ölümü, 16 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili olarak tersaneler bölgesinde bir açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, olayın gerçekleştiği tersanenin bugüne kadar yedi kez denetlendiğini ve bunların birinde 16 günlük durdurma cezası, bir diğerinde de idari para cezası verildiğini söyledi.

Tuzla Tersaneler Bölgesi tamamen kapatılmadan işçi ölümlerinin önlenemeyeceğini iddia eden Çelik, buradaki tersanelerde C tipi bir imalathanede A tipi üretim yapıldığını söyleyerek, "bu olaya kaza demek, ölen işçilerimize haksızlık olur" dedi. Çelik, filika testinde 19 işçinin kobayı olarak kullanılmasının "patron-işçi" ilişkisinin dışında değerlendirilmesi gerektiğini de ifade etti. 19 taşeron işçisinin değil de 19 "filika uzmanı"nın filikaya bindirilmiş olması halinde patronların sorumlu olmayacağını dile getiren ve filikaya işçilerin doldurulmasından çok, filikanın camlarının kırılmasına yoğunlaştığı gözlemlenen Çelik, "ciddi mühendislik hatası var. Organizasyon hatası var" dedi.

Patronlar aklanacak, Tuzla kapatılacak
Çalışma Bakanı, olayın savcılığa intikal ettiğini söylemekle birlikte, patronların yargılanması konusuna değinmezken, cezalandırmayı farklı bir yolla yerine getireceklerinin işaretini verdi. "Yarından itibaren Tuzla konusunda radikal kararlar alınmalı. Kapatmakla, cezayla sorunu çözmek mümkün değil. Tamamen tahliye edilmeden çözüm bulamayız. Seri adımlar atmalıyız" diyen Çelik, Tuzla'nın yakın bir zamanda tahliye edeceğine dikkat çekti.

Hükümet ve patronların talepleri doğrultusunda Tuzla'nın kapatılarak tersanelerin Yalova ve Ereğli bölgelerine taşınmasının tekrar gündeme gelmesi için, yaşanan olayın bir koz olarak kullanıldığı gözlerden kaçmadı.

Tuzla'nın kapatılması, burada öldürücü koşullarda çalışan işçilerin sokağa atılması anlamına da geliyor. Uzmanlar ve meslek çevreleri, tersaneler bölgesinin taşınmasıyla Tuzla'da işçiler üzerinden "semiren" tersane patronların aklanacağının altını çiziyorlar.