Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez toplanıyor

Emekçileri yoksulluk koşullarında yaşamaya mahküm eden asgari ücrette sefalet pazarlığının yapıldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın ikinci kez toplanacak.

AKP hükümetinin “2013-2015 Orta Vadeli Ekonomik Program” çerçevesinde asgari ücretteki zam oranını çoktan belirlemesine karşın demokrasicilik” oynamaktan geri kalmadığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ikincisi yarın düzenlenecek.

2013 yılında geçerli olacak asgari ücret tutarının belirlenmesi amacıyla yarın bir kere daha bir araya gelecek olan Komisyon, Türk-İş Genel Merkezi’nde toplanacak. Toplantıya kamu temsilcileri, Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetleri katılacak.

Toplantıda, ilk turda alınan karar doğrultusunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’ndan istenen ekonomik ve sosyal durumla ilgili verilerin değerlendirilmesi bekleniyor.

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekâr bir işçi için brüt 940,50, net 739,79 lira 16 yaşından küçükler için brüt 805,50, net 643,14 lira olarak uygulanıyor. Açlık ve yoksulluk sınırının altında kalan bu ücret karşısında işçi örgütleri insanca yaşanacak bir asgari ücret talebiyle eğitim sağlık, barınma ulaşımın belli bir miktarının parasız olarak verilmesini de talep ediyor.

Asgari ücretin idari bir biçimde belirlenmesinden çıkartılıp toplumsal bir yöntemle belirlenmesi ve toplumsal pazarlık fiili olarak örgütlenmesi gerektiğini ifade eden emekçiler, asgari ücret talebi toplumsal muhalefetin temel mücadele alanlarından bir tanesine dönüştürülmesi gerektiğini savunuyor.

(soL- Haber Merkezi)