Sosyal Politika Kulübü'nden LGBT paneli

Fikir Kulüpleri Federasyonu üyesi Sosyal Politika Kulübü'nün düzenlediği "Muhafazakârlık ve LGBT" paneli yüksek katılımla gerçekleşti. Panelde AKP'nin toplumsal cinsiyet politikası ve Gezi Direnişi bağlamında LGBT hareketi tartışıldı.

(soL - Kocaeli) Kocaeli Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Sosyal Politika Kulübü'nün "Muhafazarlaşma ekseninde bir sosyal politika alanı olarak LGBT" paneli çok sayıda üniversite öğrencisi ve öğretim elemanının katılımı ile gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan Sosyal Politika Kulübü başkanı Ozan Yılmaz, AKP'nin muhafazakâr politikalarına bir tepki olarak gelişen Gezi Direnişi'ne LGBT'lerin (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) kitlesel katılımına dikkat çekti.

Açılış konuşmasının ardından söz alan Gökkuşağının Kızılı üyesi Tunca Özlen, sözlerine sunum boyunca kullanacağı kavram setinde yer alan LGBT, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, nefret suçu gibi kavramlar üzerinde durarak başladı.

Muhafazakâr dünya görüşünün genel ahlak, manevi değerler ve aile kurumu üzerinden kendisini yeniden ürettiği, buradan hareketle iktidarın gençlerin, kadınların ve LGBT'lerin yaşam tarzına müdahale edildiği, yaşam alanlarının daraltıldığı belirtildi.

Panelin devamında, son yıllarda güçlenen LGBT hareketi ile AKP'nin toplumu gericileştirme politikası arasındaki gerilime dikkat çekildi. İktidar eliyle inşa edilen yeni rejimde LGBT'lere yer olmadığı, AKP'nin kendi LGBT modelini yaratamayacağı, buna karşın LGBT görünürlüğünün giderek yaygınlaştığı belirtildi.

Bu nesnelliğin devrimci bir potansiyel taşıdığı, AKP'nin topluma giydirmeye çalıştığı deli gömleğini yırtıp atacak dinamiklerden birinin de LGBT hareketi olduğu ifade edildi. LGBT'lerin de yoğun katılım gösterdiği Gezi Direnişi, "ortak mücadele-ortak kurtuluş" perspektifinin güncel bir örneği olarak ele alındı.

LGBT mücadelesini sosyalist bir düzlemde ele alan Gökkuşağının Kızılı'nın faaliyetleri üzerinde durulurken, katılımcılara "10 Soruda Gökkuşağının Kızılı" broşürü dağıtıldı.

Oldukça katılımcı geçen soru cevap bölümünün ardından, Gezi Direnişi ve Onur Yürüyüşü'nden fotoğrafların yer aldığı serginin açılışı yapıldı.