“Ekonomik şiddete, erkek şiddetine, devlet şiddetine son”

ÖDP’li Kadınlar, son dönemdeki kadın ölümleriyle ilgili bir açıklama yaptılar.

“Ekonomik şiddete, erkek şiddetine, devlet şiddetine son” başlıklı açıklamada “13 Nisan 2010 günü Yalova’da bir tekstil fabrikasına işçi taşıyan servis minibüsünün devrilmesi sonucu 5 kadın işçi hayatını kaybetti. Kaybettiğimiz beş kadın işçi, kadın cinayetlerinde kaybettiğimiz ilk kadınlar değil. Bursa Özay Tekstil’de yanarak ölen 7 kadın işçi, Urfa Ceylanpınar’da boğularak ölen mevsimlik işçileri, İstanbul İkitelli’ de bir kamyonetin kasasında boğularak ölen 8 kadın işçi veya her gün cinayete kurban giden Güldünya, Medine ,Merve, Dilek ve adlarını sayamadığımız onlarca kadın” denildi.

Erkek egemen kapitalist sistemin kadınlar üzerinde baskı ve şiddetini her geçen gün arttırmakta olduğunun belirtildiği açıklamada “Kadınlar bir tarafta neoliberal politikaların getirdiği özelleştirme, taşeronlaştırma uygulamalarının, esnek ve güvencesiz çalışma koşullarının kurbanları haline dönüşürken, işsizlik ve yoksulluk nedeniyle hiçbir güvencesi olmayan, bol mesaili, düşük ücretli işlerde, her an atılma korkusuyla yaşamları pahasına çalışmaya itilirken, diğer taraftan eşleri, babaları yada tanıdık erkekler tarafından namus gibi nedenlerle her gün katlediliyorlar” ifadelerine yer verildi.

TBMM 1. Şiddet Araştırma Komisyon raporunda yer verilen verilere değinilen açıklamada “Ülkemizde kadınların ve çocukların fiziksel şiddet, sözel şiddet, duygusal şiddet, cinsel şiddet, sosyal şiddet, ekonomik şiddet türünden en az birine uğrama oranları % 97 ve her hafta ortalama iki kadın şimdiki veya eski eşi veya sevgilisi tarafından öldürülüyor” bilgisi paylaşıldı.

Kadın cinayetlerinde AKP ve devlet kurumlarının birinci dereceden sorumlu oldukları vurgulanan açıklamada şu talepler dile getirildi:

- AKP Hükümeti kadın cinayetlerinin önlenmesi, kadınların korunması konusunda hızlı bir şekilde önlem almalıdır.
- Kadınların yaşama hakkı her yurttaş gibi güvence altına alınmalıdır.
- Özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulmalarının, esnek ve güvencesiz çalışma koşullarını getiren SSGSS ve 4 C gibi yasal uygulamalar son bulmalıdır.
- 1.5-2 milyon kadına bir sığınma evi düşüyor. Bin 400'e yakın sığınağa ihtiyaç varken 40'a yakın sığınak var. Yeterli sayıda sığınak açılmalıdır.

(soL - Haber Merkezi)