“TRT’yi kıskananlar var”

Dört saatlik “Tuncay Güney Şov”dan sonra çok fazla tepki çeken TRT, konuyla ilgili olarak internet sitesinde yaptığı açıklamada “TRT’yi kıskananlar var” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Tuncay Güney'in en hafif tabirle kuşkulu sorgu görüntülerinin televizyonlarda yer aldığı gün TRT-2'deki "Büyüteç" programında Güney'in tam dört saat konuk edilmesi ve program boyunca söyledikleri, birçok kesimin tepkisini çekmişti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a "MİT ajanı" demesi ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dahi TRT'yi eleştirmesine sebep olmuştu.

TRT yönetimi de olayla ilgili açıklama yaptı. TRT'nin internetteki haber sitesinde "TRT habercilikte fark attı" (!) şeklinde verilen bir haberde TRT, olayla ilgili olarak "TRT'yi kıskananlar var" yorumunda bulundu.

Türkiye'nin son dönemlerde olağanüstü günler yaşadığı, Ergenekon soruşturmasının herkesin başına döndürdüğünü söyleyen TRT, "TRT bu olağanüstü gündemi son dakika gelişmeleriyle herkesten önce duyuruyor. TRT, bu habercilik refleksine bir yenisini daha ekledi. Ergenekon soruşturmasının ilginç ve tartışmalı ismi Tuncay Güney, TRT ekranına çıktı. Anlattıklari yine dikkat çekiciydi" dedi.

Haberde "Herkes, bu önemli ismin gün içinde yayınlanan ifade CD'lerini yayınlarken TRT Güney'i yaşadığı Kanada'nın Toronto kentinde bulup ekrana taşıdı. Ama bu önemli habercilik başarısı yine tartışıldı. Kimileri TRT'nin bu yayınını özellikle Güney'in ifadelerinin dağıtıldığı güne denk getirdiğini iddia etti. Ama işin aslı öyle değildi. TRT Haber Merkezi, programa konuk etmek için Güney ile 1 hafta önce irtibata geçti. Yayının ön hazırlığı günler sürdü. Ama, Habercilikten anlayanlar bu özel yayını takdir ve tebrik etti" denildi.

Haberde bunların devamındaki alt başlıkta ise "TRT'yi kıskananlar var" ifadesi kullanılarak şöyle denildi: "Aslında yapılan iş basitti. Türkiye'nin ilk televizyonu, yılların deneyimini habercilik refleksi ile birleştirdi. Kimileri TRT'yi habercilik başarısı için kutladı. Ama bazıları bu olgunluğu gösteremedi."

Güney'i ağırlayan "Büyüteç" programının sunucusu İbrahim Gürkan Sarı, Güney'e yayın için para ödendiği iddialarını reddetti. Programın 235 dakika sürdüğünü kaydeden Sarı, "Bizim öngörümüz saat 23.00'e kadar gitmekti. Programın temposu yüksek olursa 23.00'teki bülteni de yiyip, 23.20'ye kadar gitmeyi düşünmüştük. Çok sayıda e-mail ve telefon gelince 24.00'e kadar uzattık. Sonra da 01.45'e kadar uzadı" dedi.

Bu nasıl devlet televizyonu?
TRT, bir devlet kanalı olmasının getirdiği ağırlıkla yıllardır esprilere konu olan bir devlet kanalı idi. Özel televizyon kanallarındaki birçok aşırılığın yer almadığı TRT'de, AKP kadrolaşmasıyla birlikte sermayeye açılma hamlesi, kanalın da giderek yoz özel televizyon kanallarına benzemesine sebep oluyor.

Açık açık AKP'cilik yapılması bir yana, TRT'nin devlet televizyonu olmasının getirdiği ağırbaşlılık da tamamen silinmiş durumda. TRT, kendi sitesinde kendi başarılarını övdüğü haberler yapıyor, bu haberlerde "Kıskananlar var", "Bazıları bu olgunluğu gösteremedi" gibi ifadeler kullanıyor.

Özellikle TRT Genel Müdürlüğü görevine İbrahim Şahin'in getirilmesinden bu yana kanalda çalışan emekçiler ve Haber-Sen'e karşı telefonların dinlenmesi, maillerin engellenmesi gibi kısıtlamalar getirildiği dillendirilmişti.

Dün Hürriyet gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu, TRT Çocuk kanalında her sabah yayınlanan 'Ayı Paddington'ın Maceraları' adlı çizgi filmde kahraman ayıcığın "Nerede benim Zaman gazetem", "Zaman gazetesini ver bana" gibi sözlerle Fethullahçı Zaman gazetesinin reklamını yaptığını yazmıştı. Ancak Semercioğku TRT'den gelen yalanlamadan sonra özür diledi.