soL'a hukuksuz engelleme sürüyor

Erdoğan'ın "şikayeti" üzerine soL'a getirilen kısmi erişim engelleme kararına yapılan itiraz başvurusundan halen sonuç alınamadı. soL günlerdir keyfi ve hukuksuz bir engellemeyle karşı karşıya.

Haber Merkezi

soL'un "Türkiye" kategorisinde yer alan tüm haberlerine erişimin engellemesiyle ilgili hukuksuz ve keyfi karar hakkında yapılan itiraz başvurusu halen sonuçlanmadı.

Erdoğan'ın "Bu metni milyonlar imzalamalı, hırsıza hırsız, katile katil denir" başlıklı haberden "şikayetçi" olması üzerine soL'a jet hızıyla engelleme getiren mahkeme, yapılan itiraz başvurusu karşısında adeta "ölü taklidi yapıyor".

soL'a kısmi erişim engeli kararı alan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan itirazda, şu vurgu yapıldı: 

"Engellenen internet sitelerinin içeriklerinin suç unsuru barındırdığı kabul edilmemekle birlikte bir an için suç unsuru olduğu kabul edildiğinde dahi sadece kişilik haklarının ihlal edildiği bölüm ile ilgili olarak erişim engelleme kararı verilmelidir. Ancak haberi engellemek için http://haber.sol.org.tr/turkiye bölümünün tamamı ile ilgili erişimin engellenmesi kararı verilmiştir. Öncelikle bu husus yasaya aykırı olduğundan kararın bu yönüyle kaldırılması gerekmektedir."

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI

Anayasa'daki ifade özgürlüğüyle ilgili maddelerin ve Anayasa Mahkemesi kararlarının hatırlatıldığı itiraz dilekçesinde, "Dava konusu erişimin engellenmesi kararlarına konu olan yazılarda hakaret kastı ile hareket edilmemiş, kamu yararının ön planda tutulduğu uygulamalar ve eleştiriler dile getirilmiştir. Bunun yapılması sırasında, şikâyetçinin rahatsızlık duyduğu ve ifade biçimleri ortaya çıkabilir. AİHM, ifade özgürlüğünün, yalnızca hoş karşılanan veya rahatsız edici bulunmayan veya kayıtsız kalınan bilgi ve fikirler için değil, aynı zamanda saldırgan bulunan, sarsıcı bir etki yaratan veya rahatsız eden türde bilgi ve fikirler için de geçerli olduğunu kabul etmektedir" denildi.

soL'un hala erişime engelli linkleri şu şekilde:

http://haber.sol.org.tr/turkiye

http://haber.sol.org.tr/turkiye/bu-metni-milyonlar-imzalamali-hirsiza-hi...