Savaşçı "gaza" ruhu ortaya çıktı

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırması ve ardından yaşanan olayları milliyetçi duyguları körüklemek için kullananlar, yaşananlara bir gaza havası vermeyi de ihmal etmedi.

İsrail’in uluslararası sularda gerçekleştirdiği ve hiçbir hukuka uymayan kanlı saldırı, gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. “Gazze’ye özgürlük” gönüllülerinin yurda dönmesi ile birlikte yeni bir tartışma daha başladı. Gönüllülerin kendilerini İsrail askerleri karşısında savunmaları sırasında ortaya çıkan görüntüler, “Türkün gücü”, “korkak İsrail askerleri”, “sandalyeyle komando kovalayan çılgın Türkler” gibi başlıklarla efsaneleştiriliyor.

Gazze’ye yardım götüren gemilere İsrail’in gerçekleştirdiği saldırının ardından Türkiye herhangi bir somut yaptırım uygulamaktan kaçınırken, basında yer alan kimi haberlerde yaşananların bir efsane gibi sunulması dikkat çekiyor. İsrail askerlerinin ne kadar beceriksiz ve korkak olduğunun anlatıldığı haberlerde ve açıklamalarda, milliyetçilik on plana çıkartılıyor. Dini duyguları ile direnen insanların ne kadar başarılı olduğunun kanıtlanmaya çalışıldığı bir çok haber, kimi kasıtlı hatalar da içeriyor.

Patates asker
Bu konudaki en önemli örneklerden birisi, Vakit yazarı D. Mehmet Doğan’ın kaleme aldığı “İsrail’in patates askerleri!” başlıklı yazı. Gemilere yapılan operasyonu yöneten komutanın, “karşılaştıkları direnişin 'güc'ü karşısında büyük sürpriz yaşadıklarını” söylediğini belirten Doğan, gemideki direnişçilerin ise askerleri soyulacak patates gibi gördüğünü yazdı. Direnişçilerin gücü karşısında İsrail askerlerinin afalladığını belirten Doğan, yazısını “İsrail’in patates askerleri ya karşılarında gerçek askerlerimizi görselerdi?” cümlesiyle bitirdi.

“Türklerin olduğu gemi”

Basında yer alan bu tür haberler arasında dikkat çeken bir diğeri ise "Açık İstihbarat" sitesinde yar alan mizahi-analiz yazısı. “Sandalye ile komando kovalayan 'Çılgın Türk' ve tarihe 'sandalye ile kovalanan Komando' olarak geçen İsrail askeri” görüntülerinin, “gülümseten” kareler olduğunu belirten haberde, milliyetçilik vurgusunun ağırlığı dikkat çekiyor. Açıkça bilgilerin çarpıtıldığı haberde:

“’Komando’, Uluslararası haber ajanslarından birine verdiği demeçte 'güverteden aşağı atılmaktan' şikayet ediyor. Yardım filosundaki diğer gemileri kolayca ele geçirdiklerini en büyük olayın Türklerin bulunduğu gemide yaşandığını vurguluyor.” denildi.

Diğer gemilerde mürettebat dışında yolcu olmaması ve Mavi Marmara gemisinde diğer ülkelerden de katılan gönüllüler ile birlikte yüzlerce gönüllünün olduğu bilinirken, “Türklerin bulunduğu gemi” vurgusu, amaçlı bir çarpıtma gibi görünüyor.

Açıklamalar da aynı

Yurda dönen gönüllülerin ve İHH Başkanı’nın yaptığı açıklamalarda da sopalarla komandolara karşı durulduğu vurgusu yer aldı. İHH Başkanı yaptığı açıklamada “Dünyada güçlü olarak bilinen İsrail ordusunu en güçlü ordunuzu sopalarla püskürttük” derken, gönüllülerden İsmail Bayraklı "Burada gördüm ki dünyanın en korkak askerleri İsrail'deymiş. Ellerimiz kelepçe ile sıkı sıkı bağlı olduğu halde parmakları sürekli tetikteydi.” dedi. Yapılan bir çok açıklamada İsrail askerlerinin beceriksiz ve ne kadar kolay yenilebilir olduğuna vurgu yapılırken Filistin’de on yıllardır süren mücadelenin bir anlamda değersizleştirilmesinin önemsenmemesi dikkat çekti

(soL - Haber Merkezi)