Gerici basın öğrencilerle uğraşmadan edemiyor

Gerici basın sık sık, yalan ve çarpıtma dolu haberlerle sola saldırıyor. Yapılan haberlerde siyasal partilerin olağan çalışmaları olan örgütlenmek, panel düzenlemek, basın açıklaması yapmak suç ilan ediliyor. Son örnek Zaman gazetesinin TKP'li öğrencilerle ilgili haberiydi.

Geçtiğimiz gün, Zaman gazetesinin "Üniversiteleri karıştırmaya hazırlanan TKP'nin planları deşifre oldu" başlıklı garip haberi ile gerici basının sola yönelik çirkin saldırıları bir kez daha gündeme geldi. Habercilikle bağdaşmayan bu çirkin tarz sürekli yineleniyor. Söz konusu “haber”lerde, asıl amacın, sol değerlere saldırmak ve ilerici, sol değerlerin yükseltilmesinin önüne set çekmek olduğu aşikâr.

Zaman gazetesi ve “habervaktim.com” sitesinin başı çektiği sola yönelik karalamalarla örgütlenmek, eylem yapmak, hak aramak, söyleşi/panel düzenlemek suç ilan ediliyor.

Sosyalizmi anlatmak “terör estirmek”miş…
Habervaktim sitesinde 10.09.2011 tarihinde yayınlanan “ODTÜ’de terör estiren TKP’liler” haberi, üniversitelilere sosyalizmi anlatmaya çalışan komünist gençleri “terör estiren TKP’liler” olarak niteledi. Haberde TKP’lilerin öğrencileri tehdit ettiği, hatta saldırdığı şeklinde düzmece iddialara yer verildi. Haberde şöyle denildi:

“Kayıt dönemlerinde öğrenci kazanmak için kampus içerisinde organize olan TKP'li öğrenci grupları kendilerinden uzak duran öğrencilere saldırdı. Kayıt için aileleriyle birlikte ODTÜ'ye gelen öğrencilere baskı uygulayarak tehdit eden TKP'liler söz konusu öğrencilerin yanlarındaki arkadaşlarına saldırdı.”

Eylem yapmak “Türkiye’yi kaosa sürüklemek”miş…
Bu tür haberlerde, yapılan haksızlıkları protesto etmek ve hak aramak “tahrik etmek”, “kandırmak” ve “karanlık emeller” olarak niteleniyor.

Geçtiğimiz yıl üniversitelere gelen AKP'lilere, AKP yandaşlarına ve patronlara tepki gösteren öğrencileri karalayan çok sayıda haber yapılmıştı. 04.04.2010 tarihli haberinde “Gazeteci-yazar Mehmet Altan ile Cengiz Çandar, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, IMF Başkanı Kahn ve son olarak geçtiğimiz hafta işadamı Ali Sabancı üniversiteli gençlerin yumurtalı saldırısına uğradı”diyen Zaman gazetesi, protesto edilenlerin durduğu yer ve memleketin sürüklenmek istediği nokta göz önüne alındığında son derece meşru olan bu protestoları “Türkiye'yi kaosa sürüklemek isteyen terör örgütleri boş durmuyor. Üniversitelere el atan örgütler, gençleri tahrik ederek üst düzey bürokrat ve siyasetçileri protesto etmelerini sağlıyor” sözleriyle duyurmuştu.

Şifrecilerden hesap soran liseliler provakatörmüş…
Hatırlanacağı üzere bu yıl YGS süreci, şifre skandalları ve ÖSYM’nin imza attığı pek çok haksızlıkla ülke gündemine oturmuştu. Tabi bu süreçte gerici basın da boş durmadı. Yine bir sürü yalan ve çarpıtmayla dolu haberleriyle hakkını arayan gençler hakkında çirkin ithamlarda bulundu.

İşte birkaç örnek:

“Liselileri polisle çatıştıracaklardı!
Balıkesir'de YGS'deki şifre iddialarını protesto için toplanan liseli öğrencileri bir grup provoke etmek için elinden geleni yaptı. Polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

"Akşamüzeri okullarından çıkan lise öğrencileri Özmerkez önünde belirlenen alanda toplandılar. İçlerinde öğretmenler, bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin de destek verdiği YGS eyleminde sol fraksiyonlu bazı şahısların elinde telsiz taşıyarak kendisine polis süsü verdiği tespit edildi. Liseli öğrencileri polislerle karşı karşıya getirilmesine çalışıldığı belirtilen eylemde gençlerin kendilerini ikaz eden polislere karşı tahrik edilerek kargaşa çıkarılmasına yol açılmak istendiği ortaya çıktı.” (habervaktim.com- 9.4.2011)

“Görünmez bir el devrede: Üniversiteliler olmadı, şimdi liselileri sokağa çekmek istiyorlar
Yargının el koyduğu YGS'deki şifre iddiaları ve ortaya çıkan belirsizlik üniversite adaylarının tepkisini çekiyor. Ülke genelinde protesto gösterileri düzenlenirken, eylemlerdeki bazı görüntüler kamuoyunu endişelendiriyor. Protestoların organize olduğunu düşünen eğitimciler, muhtemel tehlikeye karşı uyarıyor: Görünmez bir el devrede." (Zaman gazetesi- 18.4. 2011)

“Üniversite adaylarının YGS ile ilgili endişelerinin kullanılmak ve gençlerin sokağa çekilmek istendiğini ifade eden uzmanlar, aileleri ve liselileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Üniversite öğrencilerini sokağa dökemeyen karanlık odakların, özellikle şifre iddialarını kullanarak liseli gençleri sokağa çekmeye çalıştığı dikkatlerden kaçmıyor. Bunun son örneği İzmir'de yaşandı. Bakan Ertuğrul Günay, 16. İzmir Kitap Fuarı'nı dolaştıktan sonra çıkış kapısına yöneldiğinde, aralarında Dev-Lis, TKP, TGB ve HKP'lilerin bulunduğu yaklaşık 10 kişilik grup slogan atmaya başladı. Şifre iddialarıyla ilgili çeşitli dövizler açan grup, Bakan Günay'ın Kültürpark'tan ayrılmasının ardından fuarın girişi önünde basın açıklaması yaptı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, eyleme karışan kişilerin kimlik tespitinin yapıldığını ve savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.”( Zaman Gazetesi- 19.4.2011)

Bu haberlerde “itham” olarak kullanılan “sokağa çıkmak”, “organize olmak” fiilleri yurttaşların en doğal hakkıyken birer suç unsuru olarak gösterilmesi dikkat çekti.

Afiş asmak ve imza toplamak da “suç”muş…
Liselilerin YGS’de şifre skandalının ortaya çıkmasıyla beraber başlayan hak arama mücadelesi, üniversitelilerden de destek bulmuştu. Bu çerçevede geleceği çalınan liselilere destek vermek amacıyla düzenlenen imza kampanyaları ve üniversitelere asılan afişler de gerici basın tarafından suç ilan edilmişti.

İşte Zaman Gazetesi’nin konuya örnek oluşturan bir haberi:

“Marjinal gruplar provokatif afişlerle Dokuz Eylül Üniversitesi'nde cirit atıyor
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)'nde, Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve marjinal gruplar provokatif afişlerle cirit atıyor.
Tınaztepe Kampüsü'nde fakülte içlerine, kafeteryalara, yemekhanelere istedikleri gibi afiş asan bu gruplar, açtıkları stantlarda da imza kampanyası düzenliyor. Çevre Mühendisliği'nin içindeki, Serpen Kafe'nin dışındaki panolara ve yemekhanedeki duvarlara astıkları afişler, üniversite yetkilileri tarafından toplatılmıyor. "AKP-Cemaatin YGS Tezgahına boyun eğme, imza ver", "YGS'de şifreli tezgah" yazılı afişlerde Fethullah Gülen Hocaefendi ve ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in fotoğraflarını da kullanan gruplara üniversite yönetiminin sessiz kalması tepki çekiyor.”

Parasız eğitim için mücadele etmek “şehir eşkıyalığı” imiş…
Zaman gazetesi, sol değerleri karalamaya yönelik “bomba” haberlerinden birine de 2009 yılında imza atmıştı.

Ankara’da “eğitim cüzdana sığmaz” şablonlarıyla duvara yazı yazan TKP’li öğrenciler alkollü bir “muhbir”in yalan ifadeleriyle hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmıştı. Zaman gazetesi bu olayı, gerçeklerin üzerini örterek haberleştirmişti. Alkollü bir muhbirin asılsız iddialarına yer veren gazete, 'araçtan silah sıkıldığı' iddiasını sayfasına taşımıştı. Fakat ne yazı yazılan yerde ne de öğrencilerin kullandığı arabada bir silaha ya da bu yönde bir kanıta rastlanmadığını yazmamıştı.

(soL-Haber Merkezi)