'Sosyalizm fırtınalardan daha güçlüdür'

Küba Devrimi'nin 50. yılı etkinliklerinde, Küba sosyalizminin her türlü baskıya rağmen ABD'ye karşı direnmeye devam edeceği vurgulandı.

soL (İstanbul) José Marti Küba Dostluk Derneği tarafından düzenlenen ve Küba Devrimi'nin 50. yılına adanan Küba Dayanışma Haftası etkinlikleri, Beyoğlu Ses Tiyatrosu'nda düzenlenen Küba gecesi ile sona erdi.

Küba Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal'ın, Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan'a Küba Cumhuriyeti Devlet Konseyi kararı ile verilen "dostluk madalyası"nı taktığı gecede, iki ülke halkları arasındaki "dayanışma ve dostluk" mesajları öne çıktı.

"Dayanışma somut bir iştir"
Gecenin açılış konuşmasını gerçekleştiren José Marti Küba Dostluk Derneği İstanbul Şube Başkanı Oğuz Kavala, "Küba ile dayanışmanın somut bir iş olduğunu" ifade etti ve hafta boyunca ABD ablukasına, emperyalizme ve son olarak kasırgalara rağmen Küba sosyalizminin direndiğinin anlatıldığını söyledi. Kavala, ABD'de haksız yere tutuklu bulunan Kübalı beş kahramanın ülkelerine geri dönmesi talebinin de dile getirildiği etkinlikler boyunca, "sosyalizmin fırtınalardan daha güçlü" olduğununun işlendiğini belirtti.

"Dayanışmanın öne çıkmasına öncülük etti"
Küba Büyükelçisi Abascal, yaptığı konuşmada, Küba Devrimi'nin, 20. yüzyıl tarihini belirleyen en önemli tarihi olaylarından biri olduğunu ve içinde bulunduğumuz yüzyıla da ışık tutmaya devam ettiğini vurguladı.

Abascal, Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan'a, Türkiye'de Küba ile dayanışmaya dönüşen sevginin öne çıkmasına katkılarından dolayı "dostluk madalyasının" verildiğini belirtti ve Küba halkı adına Okuyan'a teşekkür etti.

Abascal, Okuyan'a madalya verme nedenlerini, "90'lı yılların başlangıcından itibaren, ülkemde aşırı zor bir durumla karşı karşıyayken, Türk komünistler için bir öncelik olarak, Küba Devrimi'ne destekte yer alması, daha sonra, bu cesaretle, 'José Marti' Küba Dostluk Derneği'nin kurulmasına öncülük etmesi" sözleriyle açıkladı. Bu madalyanın aynı zamanda Türk halkına, halkının şükranlarının bir belgesi olduğunu söyledi.

Devlet Konseyi Başkanı Raul Castro Ruz'un imzasını taşıyan ve etkinlikte okunan kararda, "Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan'a, ülkesinde vatanımızla dostluk alanında çok önemli bir rol oynamış olup, partisinin uluslararası ilişkilerinde Küba Devrimi'ne ve beş kahramanımıza, ablukaya ve Avrupa Birliği'nin Küba' ya karşı olan yaptırımlarına karşı yürüttüğümüz mücadelemizde büyük bir destek vermiştir" ifadeleri yer alıyor.

Okuyan, şahsına "dostluk madalyası" verilmesi karşısında dostlar arasında madalyanın sözü mü olur diye düşündüğünü söylerken, bu ödülün kendi şahsında Küba ile ortaya konan devrimci dayanışmaya,Türkiye Komünist Partisi ile José Marti Küba Dostluk Derneği'ne ve Türkiye'deki bütün gerçek Küba dostlarına verildiğini belirtti.

"Dünya halkları için bir ilham kaynağı"

Okuyan'ın ardından söz alan Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi Uluslararası İlişkiler Bürosu üyesi Teresita Trujillo Hernandez, uluslararası dayanışmanın önemine değindi ve Türkiye'de Küba'ya gösterilen dayanışmadan dolayı TKP ile José Marti Küba Dostluk Derneği'ne teşekkür etti.

Küba dostlarına, Küba'nın sosyalizme ilerlemekte kararlı olacağını ve daha iyi bir dünyanın mümkün olduğunu göstereceğini söylemek istediğini belirten Hernandez, "ne abluka, ne terörist eylemler, ne Küba karşıtı karalama kampanyası, ne de siyasi baskılar, Küba halkının bağımsız bir şekilde kendi toplum modelini ve geleceğini belirleme kararlılığını yıkabildi" dedi. Hernandez, Küba halkının, direnişi ve onuruyla, devrime ve onun siyasi liderliğine verdiği destekle ortaya koyduğu örneğin, Latin Amerika ve dünya halkları için bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı. Küba Devrimi'nin doğruluğunu, geçerliliğini ve kendini sürekli yenileme kapasitesini gösterdiğini anlatan Hernandez, "Doğu Avrupa ve Sovyetler Birliği'ndeki ekonomik-ticari ortaklarının kaybı ve Amerikan ablukasının ağırlaşmasının sonucu derin bir kriz içinde geçirdiği on yılın ardından, Küba Devrimi toparlandı ve ilerlemeyi başardı" dedi.

Her iki dilde Enternasyonal marşı
Küba'nın ünlü televizyon programı "Yuvarlak Masa"nın yöneticilerinden gazeteci Reinaldo Taladrid Herrero, konuşmasında, hafta boyunca katıldığı tüm etkinliklerde Küba'ya gösterilen ilginin Kübalılar ve Küba Devrimi açısından ne anlam ifade ettiğini paylaştı.

Dayanışma gecesinde sahne alan Kübalı müzisyen Gerardo Alfonso kendi bestelerini seslendirdi. Küba'nın ünlü müzisyenlerinden ve "Yeni Türkü" akımının en önemli temsilcilerinden olan Alfonso'nun özellikle Che için bestelediği şarkı büyük bir beğeni topladı. Alfonso'dan sonra Gülcan Altan Grup üyeleri, dinletilerine İspanyolca parçalarla başladılar. Vedat Sakman ve Münir Nurettin Selçuk'tan da bazı şarkılar söyleyen grup daha sonra Gerardo Alfonso'yu sahneye davet ederek "Commandante" parçasını Kübalı sanatçı ile birlikte seslendirdi.

Küba Film Enstitüsü (ICAIC) tarafından hazırlanan "Bir Utancın Güncesi" adlı belgeselin de gösterildiği gecenin sonunda, Reinaldo Taladrid Herrero ve Oğuz Kavala sahneye gelerek, Türkçe ve İspanyolca olarak "Enternasyonal" marşını salondaki konuklarla birlikte söylediler. Gece boyunca "Küba si, Yanki no" sloganları atıldı.