Anket sezonu açıldı!

Seçimlere iki ay kala anket piyasası kızıştı. Genar'ın yeni anketine göre, halk hükümetten çok memnun. Şirkete göre, Zaman da en güvenilir gazete!

soL (HABER MERKEZİ) Seçimlerin yaklaşmasıyla, anket sonuçları da ortalığa saçılmaya başladı. Son olarak Genar Araştırma Şirketi tarafından yapılan anket, AKP'nin seçim açılımlarının ne kadar "başarılı" olduğunu "gösteriyor". Şirket, alışılmış seçim anketlerinin aksine, seçmenlerin eğilimlerini değil, AKP'nin icraatlarının halk tarafından ne kadar benimsendiğini sorguluyor.

"Hükümet ne eylerse güzel eyler"
Genar Araştırma Şirketi'nin 9-19 Ocak tarihleri arasında 16 ilde 1903 kişi ile yüz yüze görüşerek yaptığını belirttiği ankete göre, AKP'nin son dönemdeki tüm açılımları halk tarafından benimsenmiş. Ankete katılanların yüzde 51.8'i TRT Şeş'i olumlu karşılarken, yüzde 48.2'si olumsuz yaklaşmış. Katılımcıların yüzde 71'i, Ergenekon konusunun devletin kendi içindeki gizli örgüt ve çeteleri temizleme operasyonu olduğuna, yüzde 28.5'i Ergenekon meselesiyle iktidarın muhalefeti susturmaya çalıştığına inandığını söylemiş. Anket sonuçlarında, Erdoğan'ın İsrail'in Gazze saldırılarına karşı söylemlerini destekleyenlerin oranı yüzde 71.9 olmuş.

Güvenilir şirket
Genar Araştırma Şirketi'nin bugüne kadar yaptığı tüm anketlerde sonuçların AKP lehine olması dikkat çekiyor. Örneğin, 6 yıllık AKP döneminde bireysel yaşamlarına baskı olduğunu düşünen katılımcıların oranı sadece yüzde 1.2 bulunmuş. Genar'ın üç ay arayla yaptığı anketlerde "Haberlerine en çok güvenilen gazete"nin de Zaman olduğu "ortaya çıkmış".

Şirketle ilgili dikkat çekici bir bilgi, geçenlerde Zaman gazetesinde yayınlandı. Hangi araştırma şirketinde kimlerin olduğu ile ilgili bir haber hazırlayan Zaman, 1997 yılından beri faaliyet gösterdiğini belirttiği şirketin yönetiminde önemli akademisyenlerin bulunduğunu yazdı. Zaman'a göre, Hüsrev Hatemi, Ümit Meriç, Nilüfer Narlı, Davut Dursun, İlber Ortaylı, Haluk Şahin, Edibe Sözen, Arus Yumul, Genar'ın birlikte çalıştığı isimlerden birkaçı.

Bu listede ilk dikkat çeken isim, AKP'li Edibe Sözen. 2007 yılında AKP'den İstanbul Milletvekili seçilen Sözen, bir süre Genel Başkan Yardımcılığı yaptı ve gençlerin fişlenmesini öneren bir yasa tasarısı hazırladığı için partinin "vitrininden" indirildi.

Hüsrev Hatemi, Ümit Meriç, Davut Dursun, Arus Yumul gibi, basına verdikleri demeçlerle AKP çizgisinde olduklarını gösteren ve aileden "muhafazakar" olan isimlerin "birlikte çalıştığı" bir anket şirketi, AKP için oldukça güvenilir.

Güvenilir anket
Genar'ın yayınladığı anketin sonuçlarını bildiren 84 sayfalık dokümanda 14 ilde araştırma yapıldığının belirtilmesine karşın, bu illerin hangileri olduğu belirtilmedi. Genar'ın anketini duyuran Yeni Şafak'ın, internet sitesinde bu illerin listesini vermesi dikkat çekti. Şirketin yayınladığı belgede yer almayan illerin listesinin Yeni Şafak'ın haberinde yer alması, anketin inandırıcılığını artırmak için yapılmış bir hamle gibi görünüyor.

Aynı şirketin Temmuz ayında yayınladığı anket sonucunda Ergenekon operasyonunu destekleyenlerin oranı yüzde 65 olarak açıklanmışken, dün yayınlanan ankette bu oran yüzde 71'e çıktı. Yine altı ay önce açıklanan sonuçlarda AKP hükümeti döneminde bireysel yaşamlarına müdahale ile karşılaştıklarını belirtenlerin sayısı yüzde 6,1'ken, dün açıklanan ankette bu oran sadece yüzde 1,2.

İnsanların fişlenmesini öneren Edibe Sözen'in "birlikte çalıştığı" bir şirketin anketinde, "AKP hükümeti döneminde bireysel yaşamlarına müdahale ile karşılaştıklarını belirtenlerin" sadece yüzde 1,2 olması da, hiç kimseyi şaşırtmadı.