Laz Marks yarın Beyoğlu Adliyesi'nde yargılanacak

Yazar Yılmaz Okumuş’un kaleme aldığı Karadeniz öykülerini politik bir dille kurgulayıp ‘Laz Marks’ tiplemesini canlandıran Haldun Açıksözlü, oyunundaki ifadelerden dolayı yarın Beyoğlu Adliyesi'nde duruşmaya çıkacak.

Yazar Yılmaz Okumuş’un kaleme aldığı Karadeniz öykülerini politik bir dille kurgulayıp ‘Laz Marks’ tiplemesini canlandıran Haldun Açıksözlü, 15 Mayıs 2010’da Tunceli’de sahneye çıktı. Gösterisi sırasında Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya’nın isimlerini anarak, “Bizim tarihimiz değil mi ulan... Gezmiş, Çayan, Kaypakkaya, hangi direnişin tarihini yazdılar. Diyarbakır zindanlarında mazlumların yaktığı ateş halen yanmıyor mu?” dedi. Bu ifadeler üzerine Açıksözlü’ye, ‘suçu ve suçluyu övdüğü’ iddiasıyla Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Açıksözlü açıklamasında “Daha sonra 'ileri demokrasi’mizin, biliyorsun ha bu ileri demokrasi sayesinda 'faşizm' lafunu etmeyruk. Faşizm yeruna ne deyruk 'ileri demokrasi'. Gençler cop, biber gazu, sebep ileri demokrasi. Muhalefet edersen ya Ergenekoncusun ya KCK'lısin ya da Devrimci Karargah dansun. Neden çünkü ileri demokrasi var ülçemizde. Biz de habu ileri demokrasinin cereyu olarak mahkeme koridorlarunda maçlara devam edeyruk.. Bu arada arkadaşlarun Londra’daki maçlara katılmaları zor (vize işi çok sıkıntili de ondan deyrum…) ama 2010 yılının son maçları Neyoğlu Adliyesi'nde olacak, bekleruk. 2011 de de maçlarumuza devam edeceğuk, herçes şimdiden hazurluklarunu yapsun… Bu maçu alacağuk, başka yolu yok uşağum. Beni sahalara çıkartmamaylan tehdit edeyular. Ama bilmuylarki her yer maç sahasudur. Biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz. Uzatturmayun da anlayacağunuz ezilenlerin tamamı yerini alsun. Yarın Neyoğlu Adliyesu’na bekleyrum” çağrısını yaptı.

Yetmez ama fıkra da yargılatıyor!
Açıksözlü’nün avukatları Av. Hüseyin Güçlü ve Av. Hakan Bintepe yaptığı açıklamada "2 Haziran’da Rize’de valiliğe ait kültür merkezinde oynanan oyunda, Başbakan’a hakaret edildiği gerekçesiyle savcılık tarafından inceleme başlatıldı. Ve davaya dönüştü. Oyunda polis tarafından savcılık izni olmaksızın, kamera çekimi yasakken bu gerçekleştirilmiştir. Hukuka aykırıdır" dedi.

Bu dava ile ilgili de görüşlerini aldığımız Haldun Açıksözlü, “Başbakana hakaret etmişim. Oysa ben politik stand-up yaptığımı, bu nedenle hiciv ve yergiden yararlandığımı ancak kişisel olarak kimseye hakaret etmediğimi belirttim ve uzlaşma istemediğimi de özellikle ekledim” dedi. Yarınki duruşmada başta sanatçılar olmak üzere geniş duyarlı bir kesimin hazır olması bekleniyor.