5. İşçi Filmleri Festivali 2 Mayıs'ta başlıyor

Önce İşçi Bayramı, sonra İşçi Filmleri Festivali... "Güvencesizliğe seyirci kalma" sloganıyla 2 Mayıs’ta İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak başlayacak olan 5. İşçi Filmleri Festivali, daha sonra birçok kenti içeren uzun bir turneye çıkacak.

Türkiye ve dünyadan emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmak ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmek amacıyla düzenlenen İşçi Filmleri Festivali, 1 Mayıs kutlamalarının ardından İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak başlıyor. Tamamı ücretsiz olan gösterimler ve etkinlikler, her üç kentte de birçok farklı mahalleye ve mekâna yayılmış durumda.

Halkevleri’nin öncülük ettiği festivalin bu yılki düzenleyicileri, DİSK’e bağlı Sine-Sen, Dev Sağlık-İş ve Birleşik Metal-İş Türk-İş’e bağlı Hava-İş, Petrol-İş ve Tez Koop-İş KESK’e bağlı SES TTB Halkevleri ve sendika.org.

Festival programında 50’si yerli, 24’ü yabancı 74 film izleyiciyle buluşacak. Programda Aki Kaurismaki ve John Ford gibi ustaların filmlerinden, GDO gibi güncel bir konuya değinen "Monsanto'nun Gözünden Dünya" belgeseline, pek çok farklı konu ve türde film var. Ayrıca festivalde bu yıl TEKELl direnişi ile ilgili 15 film özel gösterimlerle izleyicilere sunulacak. Farklı coğrafyalardaki toplumsal hareketleri anlatan belgeselleriyle tanınan Metin Yeğin’in ilk uzun metrajlı kurmaca filmi "D"nin galası da festival kapsamında yapılacak.

İranlı usta yönetmen Macid Macidi, festival kapsamında 2 Mayıs günü Ankara’ya gelecek. İstanbul'un konukları arasında ise, Ken Loach'ın "Ülke ve Özgürlük" filmiyle ilgili bir sunum yapacak olan İngiliz akademisyen John Cunningham ile, 1948'de Türk ve Rum emekçilerinin ortak 1 Mayıs kutlamalarını ve mücadelelerini anlatan "Madencilerin Anıları" filminin ardından bir söyleşiye katılacak olan Güney Kıbrıs PEO sendikasından Eleftherios Georgiadis var. Ayrıca Ankara’da, tutuklu bulunan İranlı yönetmen Cafer Panahi için bir dayanışma gecesi düzenlenecek.

Görme engelli sinemaseverler için, "Başka Dilde Aşk" ve "Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak" filmlerinin gösterimleri sesli betimleme yöntemiyle yapılacak.

Festival kapsamında Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD), Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Fotoğraf Vakfı, Red Fotoğraf, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği ortak organizasyonuyla üç kentte "1980'den 2010'a Emek Sineması'ndan Meydanlara 1 Mayıs'ın 30 Yılı" sergisi açılacak ve çeşitli paneller düzenlenecek. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından hazırlanan "Fotomuhabirlerinin Gözünden Tekel Direnişi" başlıklı fotoğraf sergisi ise Ankara’daki Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde görülebilecek.

Yine festival kapsamında 3-4 Mayıs tarihlerinde Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde "LaborComm/Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı" düzenlenecek.

Festival programlarını şuradan indirebilirsiniz:
İstanbul programı
Ankara programı
İzmir programı