"İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz"

Emek ve Barış Festivali, paneller, tiyatro gösterileri ve sergilerle devam ediyor. Enerji ve su konulu panel ve dün gerçekleşen uçurtma şenliği, festivalin önemli etkinliklerindendi.

soL (Ankara) "Emperyalizme, gericiliğe, savaşa ve yoksulluğa karşı" sloganıyla düzenlenen Batıkent Emek ve Barış Festivali kapsamında, TMMOB Makine Mühendisleri Odası'ndan Oğuz Türkyılmaz, Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Ramazan Pektaş ve İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Ahmet Göksoy'un konuşmacı olarak katıldıkları "Enerjinin ve Suyun Piyasalaştırılması, Zamlar" konulu panel gerçekleştirildi.

Türkiye'nin enerji, doğalgaz ve su politikalarının ayrıntılı olarak ele alındığı etkinlikte, özelleştirme süreci sonrasında yaşanan yıkıma karşı neler yapılabileceği tartışıldı. Halkın su ve ısınma gibi temel ihtiyaçlarının piyasalaştırılarak elinden alındığı, ülkenin gittikçe emperyalizme mahkum edildiği bir süreçte, çözümün emekçilerin bütünlüklü bir sosyalist alternatif geliştirmeleriyle mümkün olacağı vurgulandı. Son dönemde yeniden oluşturulan "Özelleştirme Karşıtı Platform"un bundan sonra gerçekleştireceği mücadelenin de önemli olduğu belirtildi. Salondaki izleyicilerin katkılarıyla yürütülen tartışmada, hak arama mücadelesiyle bağımsızlık mücadelesinin birbirinden ayrılamaz bir hale geldiği, ayrıca yerelleşme ve özyönetim gibi süslü kavramlarla ifade edilen sürecin, aslında temel haklarımızın piyasalaşması ve uluslararası tekellerin yerelde tam hakimiyet kurması anlamına geldiği belirtildi.

Batıkent Metro son durakta AFSAD'ın karma fotoğraf sergisinin açılmasıyla devam eden festival, Batıkentli şairlerden Ahmet Telli, Osman Namdar ve Fatma Üçpınar'ın gerçekleştirildiği şiir dinletisiyle devam etti. Şiir dinletisi sırasında salondaki katılımcıların kendi şiirlerini okuması da istendi. Bir OSTİM işçisinin Tuzla'da yaşananlarla ilgili yazdığı şiiri büyük beğeni topladı. "İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz" temalı Emek ve Barış Festivali'nin ikinci günü, Halil Tunç Parkı'nda açık havada halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirilen "Unutturulanlar 1-Fatsa Gerçeği" isimli belgesel gösterimiyle sona erdi.

Üçüncü gün etkinlikleri
Festivalin dünkü üçüncü gün etkinliklerinde karikatür sergisi ve uçurtma şenliği yapıldı. "Barışa Çizgiler" ismini taşıyan sergide Karikatürcüler ve Mizahçılar Derneği ile Mert Gürkan'ın emek ve barış temalı karikatürleri sergilendi. Akşam, Batıkent Adnan Kahveci Parkı'ndaki uçurtma şenliğinde, üzerlerinde "Memleket Nazım Hikmet" yazan ve Nazım Hikmet'in fotoğrafı yer alan uçurtmalar, emek ve barış için gökyüzüne salındı. Ardından, eski Galatasaray futbolcusu Metin Kurt ile gerçekleştirilen "Dünden Bugüne Muhalif Spor Anlayışı" isimli söyleşide, sporun bugünkü sorunları, sporda gerici ve milliyetçi örgütlenmelere karşı neler yapılabileceği tartışıldı. Festivalin, "Dünyayı Verelim Çocuklara" temalı üçüncü günü, festival kapsamında düzenlenen halı saha futbol turnuvasının final maçıyla sona erdi.