Samsun’da daha çok zehirleyelim toplantısı

Cengiz Enerji’nin Samsun’un Tekkeköy ilçesine kurulan 240 MW'lık termik santralin 850 MW güce çıkartılmasına ilişkin düzenlenen 'Halkın Katılım Toplantısı', Tekkeköylüler tarafından protesto edildi.

Toplantıya katılan yaklaşık 15 kişilik grup toplantıyı protesto ederek tutanak tutulmasını talep etti. Toplantıyı yöneten Samsun Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne bağlı ÇED Planlama Şube Müdürü Taşkın Uzun, tüm konuşmaların kayıt altına alındığını belirterek, tutanağın Bakanlığa gönderileceğini söyledi.

“Sıkıyorsa oraya kurun”
Yaklaşık 7 dakikalık proje sunumunun ardından söz isteyen Eğitim-İş Sendikası Mali Sekreteri Melek Gündoğdu, Cengiz Enerji adına projeyi hazırlayan EN-ÇEV Enerji Çevre Yatırımları ve Danışmanlığı Limited Şirketi yetkililerine, "Santrallerin yapımına ilişkin projede başta insan sağlığı olmak üzere canlı türevleri ve toprak, su, deniz, orman gibi yaşam alanları göz önünde bulunduruldu mu? Bölgedeki tarımsal ve hayvansal ürünlerin santralden olumsuz etkilenmesine karşılık ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Radon gazının sağlığımız açısından yararlarını ve zararlarını anlatır mısınız? Radon gazı kanser hücrelerini küçültür mü? Kanser hücrelerini arttırır mı?" sorularını yöneltti. Sorulara yetkililerin sessiz kalması üzerine söz isteyen ve kendisini Cengiz Enerji personeli olarak tanıtan Makina Mühendisi Özgür Zengin, "Biz art niyetli olsak dahi buna Avrupa izin vermiyor. Çünkü, şartnameyi onlar hazırlıyor" dedi. Bunun üzerine söz isteyen Samsun Çevre Meclisi üyesi ve Samsun Halkevleri Denetleme Kurulu üyesi Nuray Erçağan ise, "Kendiniz söylüyorsunuz işte, tüm haklar Avrupa'nın elinde. Sıkıyorsa gidin oraya kurun bu kirli yatırımları" diye konuştu. Samsun Çevre Birlikteliği Sözcüsü ve EMO eski Şube Başkanı Metin Telatar ise, "Türkiye Avrupa'nın enerji arz güvencesi konumunda. Biz temiz elektriği üretip onlara satıyoruz. Tüm kirlilik ise bize kalıyor" açıklamasında bulundu.

“Tutanak tutun”
Tekkeköy'de yaşadıklarını ve çalıştıklarını söyleyen Süleyman Cengiz, Güler Aydın, Ertuğrul Şener, Siret Karasu ve Nuray Erçağan, yapılan toplantıyı reddederek, tutanak tutulmasını talep etti. Bunun üzerine konuşan Samsun Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne bağlı ÇED Planlama Şube Müdürü Taşkın Uzun, tüm konuşmaların kayıt altına alındığını belirterek, Bakanlığa gönderileceğini söyledi. Tansiyonun zaman zaman yükseldiği toplantıda dışarıda bekleyen Jandarma, Tekkeköylüler toplantıyı protesto edince salona girdi ve toplantı sonuna kadar bekledi.

“Satılmışlar, işbirlikçiler, ülkenizi satmayın”
Gündoğdu, santralin kapasite artışına ilişkin projenin aslında, "Az zehirledik. Biraz daha zehirleyelim toplantısı" olduğunu söyledi. Süleyman Cengiz ise, "Sizi protesto ediyoruz. Burada halk yoktur. Halk bilgilendirilmemiştir. Sen devletin görevlendirdiği bir kişisin ve bizi savunacaksın. Uluslararası sermayeye hizmet ediyorsunuz" dedi. Erçağan ise, "Defolun gidin. Satılmışlar, işbirlikçiler, ülkenizi satmayın. Tutanak tutun. Biz halk olarak kabul etmiyoruz" dedi.

Toplantı duyurusu yapılmadı
Tekkeköylüler ayrıca, toplantının yeri ve saatine ilişkin duyurunun yapılmadığını belirttiler. Tekkeköy'den Ertuğrul Şener, "Ben birçok toplantıya katıldım. Eğer bu toplantı halka haber verilseydi, şimdi burada çok çok fazla kişi olurdu" açıklamasında bulunurken, Güler Aydın isimli bir esnaf, "Ben bu toplantıya gelmeyecektim. Ancak içim sızladı. Kimseyi kale almıyorsunuz. Ben Tekkeköy'de esnafım. Ve ben bu toplantının olacağını duymadım" diye konuştu.

Rapor neden gizli tutuluyor?
Ardından söz alan Samsun Çevre Birlikteliği Sözcüsü Elk. Müh. Metin Telatar, proje raporunun gizli tutulduğunu ileri sürdü. Telatar, "ÇED raporuna ulaşamadık. Neden gizli tutuluyor? ÇED raporunu Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nde inceleyebileceğimiz söylendi. Biz ne söylersek söyleyelim dikkate alınmıyor. Doğalgaz fosil yakıtlar arasında en az kirlilik yayan bir gaz ancak, evlerimizde tükettiğimiz gaz ile bu gazı birbirinden ayıralım. 10 yıldır uğraşıyorum, sesimizi duyuramadık, buramıza kadar dolduk" dedi.

Temiz hava solumak istiyoruz
Toplantıda bir diğer söz isteyen isim Tekkeköylü Siret Karasu oldu. Karasu ,"Ben Tekkeköy'de sadece temiz hava solumak istiyorum. Tek isteğim bu" diyerek toplantıyı protesto etti. "Bu yatırımların yeri burası değil. Gitsinler çorak arazilere kursunlar. Benim torunum bana demez mi, 'Dede bu kirli yatırımlar buraya kurulduğunda sen nerdeydin' " diyen Karasu, dün sabah saatlerinde Selyeri'nde kanserden ölen bir kişinin cenazesi olduğunu belirterek, yetkilileri daha duyarlı olmaya davet etti. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrasında Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri tutulan tutanağı Bakanlığa bildireceklerini söyledi.

(soL-Samsun)