Gökçek'e haciz karmaşası

Basında, BOTAŞ'ın Ankara Belediyesi'ne haciz işlemi başlattığı yönünde haberler yer aldı. Başkent Doğalgaz A. Ş. haberi yalanlarken, Enerji Bakanı olayla ilgili bilgisinin önce olmadığını belirtti, sonra bir ödeme emrinden bahsetti. Kaynağı belirtilmeyen haberin şirketin özelleştirme sürecini hızlandırmak için servis edildiği düşünülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Basında, BOTAŞ'ın Ankara Belediyesi'nin doğalgaz borçlarına karşılık haciz işlemi başlattığı yönünde çıkan haberler, eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Krizde ucuza gidecek şirketin özelleştirilmesi, kaynağı belirsiz haberlerle tartışmaya açılırken, meşrulaştırılmış da oluyor.

Basında dün yer alan haberlerde "Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında ödemediği doğalgaz borcu yüzünden milyarlık haciz işlemi başlatıldığı" duyuruldu. Aynı haberde, BOTAŞ'ın haciz işlemi başlatmadan önce haziran ayının ilk haftasında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden bir ödeme beklediği ancak bunun da gerçekleşmemesi üzerine alacaklarını haciz yoluyla tahsil etme yoluna gittiği ifade ediliyordu. Ancak, haberin kaynağı verilmemişti.

Haberlerde dikkati çeken bir nokta da, borçların kabarmasının nedeni olarak, Ankara Belediyesi'nin doğalgaz şirketinin hâlâ özelleştirilememesinin gösterilmesiydi.

Habere, Ankara'nın doğalgaz işlerini yürüten belediye şirketi Başkent Doğalgaz A. Ş.'den bir yalanlama geldi. Şirket, böyle bir haciz işleminin başlatılmamış olduğunu belirtti.

Ardından, Enerji Bakanı Taner Yıldız bir açıklama yaparak, hacizle ilgili kendisine bilgi gelmediğini ancak kuruluşa bir ödeme emrinin gittiğini söyledi.

Ankara Belediyesi'nin borcu ne kadar?

Başkent Doğalgaz A. Ş.'nin BOTAŞ'a 2009'dan 450 milyon YTL, önceki yıllardan ise 676 milyon TL olmak üzere toplam 1 milyar 260 milyon TL düzeyinde borcu bulunuyor.

Yurtdışından doğalgazı peşin alan BOTAŞ, gazı yurtiçinde kamu kuruluşları ile belediyelere ve özel sektöre ait dağıtımcı şirketlere satıyor. Ancak, paraların ödenmesinde çıkan aksaklık ya da gecikme, kamu şirketi BOTAŞ'ın ciddi boyutlarda zarar etmesine neden oluyor.

Amaç özelleştirmeyi hızlandırmak
Taraflarca henüz doğrulanmayan haciz haberinin kaynağı belli değil. Ancak haberin servis edilmesindeki amacın, özelleştirilmesi geciken Başkent Doğalgaz A. Ş.'nin satış sürecini hızlandırmak olduğu düşünülüyor.

Başkent Doğalgaz A. Ş.'nin, Doğal Gaz Piyasası Yasası'nda gerçekleştirilen düzenleme ile 2009 yılının Mayıs ayı sonuna kadar özelleştirilmesi gerekmekteydi.

BOTAŞ, şirketin özelleştirilmesi durumunda elde edilecek geliri borcuna mahsuben alabilecek. ÖİB de, özelleştirme sırasında harcadığı gideri yine satıştan gelecek parayla karşılayacak.

Böylece Türkiye'nin en büyük Belediye İktisadi Teşekkülleri'nden (BİT) olan Başkent Doğalgaz A. Ş., borçları karşılığında elden çıkarılmış olacak. Şirketin özelleştirilmesinden Ankara halkına hiçbir şey düşmeyeceği gibi, özel sektörün devreye girmesiyle, halk doğalgazı daha pahalıya alacak.

"Kaynağı belirsiz" bu tür haberlerle, kamu şirketi BOTAŞ'ın da özelleştirilmesi dolaylı olarak gündeme getiriliyor. Alacaklarını tahsil edemez durumda gösterilen BOTAŞ'ın, batakta olduğu, satılması gerektiği, haberlerin satır aralarında yer buluyor.
Oysa bir kamu şirketi olarak BOTAŞ'ın faaliyetleriyle ilgili kararlar, hükümetin onayı olmadan alınamıyor. Dolayısıyla, başlatıldığı iddia edilen haciz uygulamasında olduğu gibi, kararlar doğrudan hükümet tarafından veriliyor.