Germiyan köylüleri ÇED toplantısını yaptırmadı

Mahkeme kararına rağmen tekrar açılmak istenen tesis için yapılmak istenen ÇED toplantısı köylülerin protestoları nedeniyle yapılamadı.

İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan Köyü yakınlarındaki bir taş ocağının kırma eleme tesisinin açılabilmesi için düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkı Bilgilendirme Toplantısı köy halkının protestoları nedeniyle yapılamadı.

Germiyan Köyü’nde yapılmak istenen toplantı öncesinde köylüler ve kendilerine destek verenler köy meydanında toplanarak ÇED toplantısının yapıldığı düğün salonuna kadar yürüdü ve daha önce kapatılan tesisin tekrar açılma girişimini protesto ettiler.

“Köylü açtırmamakta kararlı”
Burada grup adına bir açıklama yapan Avukat Şehrazat Mercan 30 yıldır köyle iç içe geçmiş şekilde faaliyet gösteren ocağa, 2007 yılında kırma eleme tesisi yapılması için çalışma başlatıldığını söylerken, köylülerin itirazlarına rağmen tesise ÇED belgesi verildiğini söyledi. Bunun üzerine mahkemeye gittiklerini kaydeden Mercan İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması yönünde karar verdiğini hatırlattı. Mercan tesisin mahkeme kararıyla mühürlenerek, faaliyetinin durdurulduğunu ifade ederken buna rağmen ocaktaki kırma eleme tesisisin faaliyete geçmesi için yeniden işlem başlatıldığını söyledi.

Mercan yaptığı açıklamada “uygulamanın hukuksuz olduğunu ve suç işlendiğini” kaydederken, köylülerin tesisi açtırmama konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Mercan ayrıca ÇED Raporu alınabilmesi için gerekli Halkı Bilgilendirme Toplantısı'nı yaptırmamakta kararlı olduklarını söyledi.

Toplantı “halk olmadığı” için yapılamadı
Açıklamanın ardından köylüler adına Muhtar Şadan Kaya ve Avukat Şehrazat Mercan, toplantının yapılacağı salona girerek burada İl Çevre Müdürlüğü temsilcileriyle görüştüler. Mercan yetkililere köylülerin toplantıya katılmayacağını, bu yönde tutanak tutulması gerektiğini söylerken, yetkililer, köylüler tarafından protesto edilmesi nedeniyle toplantının düzenlenemediği yönünde tutanak tuttular.
Kaya ve Mercan’ın içeride olduğu sırada teneke çalarak taş ocağını protesto eden köylüler ve kendilerine destek verenler ''Kanser olmak istemiyoruz'', ''Taş ocağı istemiyoruz'' sloganları attılar. Eylemden sonra yine bir yürüyüşle köy meydanına geri dönüldü.
soL Haber Merkezi