Prof. Dr. Selçuk Erez: 'Sezaryene kısıtlama SGK maliyetlerini azaltmayı amaçlıyor'

Başbakan Erdoğan’ın “yüksek sezaryen doğum var, bunun için kısıtlama getireceğiz” açıklamalarını soL’a değerlendiren Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Erez, SGK’nın ödemelerini azaltmak için böyle bir adım atılmış olabileceğini dile getirdi.

AKP, yüksek olduğunu ileri sürdüğü sezaryen doğumlarda kısıtlamaya gitmek isterken, konuyu soL’a değerlendiren Cumhuriyet gazetesi yazarı Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Erez, sezaryen doğumların kısıtlanmasının doğru bir uygulama olmayacağını dile getirdi.

“Türkiye’deki oranın yüksek olduğu fikrine katılmıyorum”
Türkiye’de yüzde 30-40 düzeyinde olan sezaryen doğumların birçok ülkede benzer oranlarda olduğunu vurgulayan Erez, bu oranın çok yüksek olduğu fikrine katılmadığını dile getirdi.

Sezaryen doğumlarda ameliyathanenin açıldığını ve kadınların en az 3 gün hastanede kalması gerektiğini belirten Erez, bu yüzden sigorta şirketlerinin dünyanın birçok yerinde sezaryen doğuma karşı olduğunu, çünkü bu tip doğumların daha büyük maliyeti olduğunu ifade etti.
Örneğin Amerika’da sigorta şirketlerinin belli bir sayının üzerinde sezaryen doğum yaptıran hastanelerle sözleşmelerini iptal ettiğini vurgulayan Erez, hükümetin “sezaryen çok oluyor “derken ellerinde ne tür kıstaslar olduğunun anlaşılamadığını söyledi.

“Tıbbi gerekçeler tamam ama ya annenin düşüncesi”
Çocuk ters gelirse, çok kiloluysa, enlemesine geliyorsa, annenin rahatsızlığı varsa sezaryene başvurulur anlayışının doğru olmadığını belirten Erez şöyle konuştu:

“Bir anne ‘ölümden korkuyorum, 12 saat süren normal doğumda bulunmak istemiyorum. Bu yüzden sezaryen doğum tercih ediyorum’ dediğinde siz ona ‘Hayır Başbakan ve Sağlık Bakanı, normal doğum yapmanı istiyor mu’ diyeceksiniz. Bu insanların psikolojini düşünmek gerekiyor. Birçok anne benzer durumlar sonrası hastaneden, eşinden ve çocuğundan uzaklaşıyor, psikolojik sıkıntılar yaşıyor. Kısacası sezaryen doğum sadece tıbbi gerekçelerle değil annenin psikolojisi de dikkate alınarak tercih edilmeli.”

“SGK maliyet azaltmak istiyor olabilir”
Sezaryen doğumun sağlık açısından normal doğuma göre çok ciddi sakıncalar barındırmadığını belirten Erez, iki doğum arasında sağlık açısından bir fark olmadığını dile getirdi.

Burada sağlıkta dönüşüm politikaları sonucunda artan sezaryen doğumlara ilişkin SGK’nın maliyet azaltma gibi bir düşüncesi olabileceğini vurgulayan Erez, bu konuda bir maliyet hesabının yapılmış olabileceğini dile getirdi.

“En çok doktor hatası kadın doğumlarında”
En çok doktor hatasının yaşandığı alanın kadın doğumları olduğunu belirten Erez, “12 saat süren normal doğum sırasında meydana gelecek bir olumsuz durumda, hemen sezaryen için ameliyathanenin hazır hale getirilmesi gerekiyor. Ancak Türkiye’de 15 dakikada ameliyathaneyi hazır hale getirebilecek çok az hastane var. Dolayısıyla doktorlar en küçük bir riskte, iki kişinin hayatını riske atmak yerine sezaryen doğum tercih ediyor” dedi.

(soL – Haber Merkezi)