Ayşe Paşalı cinayetinin ilk duruşmasında protesto

Ayşe Paşalı daha önce tecavüze uğradığı ve şiddet gördüğü eski eşi tarafından 4 Aralık’ta öldürülmüştü. Bugün ilk duruşması görülen dava sırasında Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve destekçileri de Ankara Adliyesi’nin önündeydi.

1,5 yıl önce Ayşe Paşalı eski eşi tarafından tecavüze uğradığı ve şiddet gördüğü şikayetiyle savcılığa başvurmuş fakat savcılığa yaptığı onca suç duyurusuna ve emniyete ilettiği şikayetlere rağmen gerekli önlemler alınmamıştı. Ayşe Paşalı, en son avukatı Elif Kabadayı Tatar aracılığıyla mahkemeye başvurarak "koruma" talebinde bulunmuş ancak yine reddedilmiş, daha önce eşine attığı dayak basına da yansıyan eski kocası İbrahim Yetkin tarafından Aralık 2010’da evinin yakınında öldürülmüştü. Olayın basına yansımasından sonra Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, “Olay karşısında yasalarımızda eksik yok, cinayet münferit” açıklamasını yapmıştı.

Bugün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşması görülen davada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kadına yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla adliye önünde bir eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına yapılan açıklamada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Münevver Karabulut ve Öznur Uluişler cinayetleri gibi Ayşe Paşalı cinayetinin de takipçisi olacağını belirtildi. Platform sözcüsü, Ayşe Paşalı’nın koruma talebinde bulunmasına karşılık yasadaki boşluklar nedeniyle gerekli önlem alınmadığını ve cinayetin engellenemediğini vurguladı. Yapılan açıklamada devletin kadın cinayetlerine göz yumduğu da belirtildi.

Platforma destek veren TKP’li Kadınlar adına yapılan açıklamada, ülkemiz kadınlarının bir yandan taşeronlaştırma, özelleştirme uygulamalarının kurbanı olduğu, esnek ve güvencesiz çalıştırıldığı bir yandan da etraflarındaki erkeklerin şiddetine maruz kaldığı vurgulanırken AKP’nin gerici politikalarıyla kadına yönelik şiddetin paralel olarak arttığına işaret edildi. Konuşmanın sonunda kadınlar AKP’ye karşı cepheleşmeye çağırıldı.

Çeşitli kurum temsilcilerinin de izlediği davanın ilk duruşmasına sanık avukatının gelmemesi nedeniyle dava 8 Şubat’a ertelendi.

(soL - Kadın)