Vakıf üniversiteleri yasayı yok sayıyor: Haliç Üniversitesi'nde 47 araştırma görevlisi 'eşit işe eşit ücret' istedi

Haliç Üniversitesi araştırma görevlileri, devlet üniversitelerindeki meslektaşlarının neredeyse yarısı kadar maaş alıyor. Eşitsizliğe karşı bir araya gelen 47 araştırma görevlisi bildiri yayımladı.

Haber Merkezi

Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişiklikle vakıf üniversitelerindeki öğretim elemanlarına devlet üniversitelerinden daha düşük ücret verilmemesine karar verilmişti. Değişikliğin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen karar vakıf üniversitesi patronları tarafından görmezden geliniyor.

Vakıf üniversitelerinin büyük bir kısmı ücret eşitlemesi yapmadığı gibi bir kısmı da brüt ücret üzerinden eşitleme yaparak emekçilerin haklarında kayıplar yaşamalarına neden oluyor.

Haliç Üniversitesi’nde çalışan 47 araştırma görevlisi maaşlarındaki eşitsizliğe karşı bir araya gelerek bildiri yayımladı.

Yaşadıkları eşitsizliğe dikkat çeken araştırma görevlileri taleplerini şöyle sıraladı:

  • Bordrolarımız işçi bordrosu yerine akademik bordro olarak düzenlenmeli
  • Maaşlarımız devlet üniversitelerinde çalışan aynı unvandaki akademisyenlerle aynı olmalı
  • Araştırma görevlilerin de kurumda çalışan diğer akademisyenler gibi net maaş düzenlemesine geçmesi ve akademik ayrımcılığa son verilmesi

Haliç Üniversitesi‘nde ücretlerin nasıl belirlendiği, emekçilerin yaşadığı zorlukları ve eşitlik arayışını üniversite çalışan bir araştırma görevlisiyle konuştuk.

Haliç Üniversitesi’nde çalışmaya başlayan araştırma görevlilerinin maaşları neye göre belirleniyor?

Haliç Üniversitesi'nde eşitsizliğe maruz bırakılan araştırma görevlilerinden birisiyim. Üniversite, Mayıs 2020 yılı YÖK yürütme kurulu kararının maaş eşitliği düzenlemesini yasanın konulma amacının dışına çıkarak bizler aleyhinde "netten veya brütten" şeklindeki yorumlamasıyla uygulamaya gitti ve araştırma görevlilerinin aleyhine olacak şekilde maaş düzenlemesini brüt maaş üzerinden gerçekleştirdi.

Yürütme kurulu kararı sonrasında işe alımı gerçekleştirilen araştırma görevlilerinin brüt maaş üzerinden sözleşmeleri hazırlanırken, o süreçte hali hazırda kurumda çalışan ve net maaş sözleşmesi olan araştırma görevlilerine herhangi bir bildirimde bulunulmayarak sözleşmede esaslı değişiklik niteliğinde brüt maaş düzenlemesi kendiliğinden uygulanmaya başlandı.

Buna ek olarak Haliç Üniversitesi, brüt maaş düzenlemesini bünyesinde çalışan akademik personellerden sadece araştırma görevlilerine uyguladı ve diğer unvanlardaki akademik personellerin net ve eşit maaş düzenlemesine devam etti. Bu durumun üstünüyse araştırma görevlilerinin bordrolarını akademik bordro statüsünden çıkarıp işçi bordrosu şeklinde düzenleyerek kapatmaya çalışmaktalar. Bahsettiğim bu durum akademik personel arasında ayrımcılığa ve araştırma görevlilerinin çalışma hayatında itibarsızlaştırılmasına sebep oldu.

Yaşadığınız eşitsizlik karşısında nasıl bir yol izliyorsunuz?

2023 yılında devlet üniversitesi araştırma görevlileri ile Haliç Üniversitesi araştırma görevlilerinin maaş karşılıkları arasında iki katına yaklaşan ücret farkının oluşmasıyla bu konuda başvurulacak yasal talep ve itirazların yolları arandı. Üniversitede çalışan araştırma görevlilerinin büyük bir çoğunluğu olarak kurum içi itiraz yollarının hiyerarşik olarak uygulanmasına yönelik karar alınarak harekete geçtik. Geçtiğimiz eylül ayından itibaren rektörlükle iki toplantı düzenlendi. Yapılan toplantılar neticesinde konunun bir karara bağlanmaması ve rektörün değişmesi üzerine mütevelli heyetiyle toplantı talep edildi. Fakat toplantı talebi heyet tarafından karşılık bulmadı.

47 araştırma görevlisi olarak bizler taleplerimizi içeren dilekçelerimizi maaş eşitliği konusunda açılmış davaların emsal kararları ile birlikte üniversite yönetimine, insan kaynakları birimine başvurarak ilettik. Yasal cevap süresi olan bir ayın dolması sonucunda insan kaynakları birimi ile görüşme gerçekleştirildi fakat bu görüşmeden de bir sonuç alınamadı. 

Yeni asgari ücret açıklandı. Vakıf üniversitelerinde çalışan araştırma görevlileri olarak hayat pahalılığının arttığı bu süreçte yaşadığınız sıkıntılar nedir?

Haliç Üniversitesi, İstanbul başta olmak üzere vakıf üniversiteleri arasında en düşük araştırma görevlisi maaşı veren kurumlar arasında en ön sıralarda. Bu durum görece genç akademisyen olarak nitelediğimiz araştırma görevlilerini geçim sıkıntısına sokuyor, akademik kaynak ve araştırmalara erişimde zorluklar yaşanmasının yanında yükselen kira, temel gıda ve yol ücretleri bir araya geldiğinde sosyal yaşamın yürütülemezliği, akademik ayrımcılık gibi birçok konuda dezavantajlı konuma geçmesine sebep oluyor.

Asgari ücret zammının açıklanması ve güncel zamların da peşi sıra gelmesiyle birlikte aralık ayı maaşlarımızda da hiçbir düzenleme olmadığını görmemizin ardından eşit işe eşit ücret talebimizi, hazırladığımız bildiri aracılığıyla kamuoyuna duyurmak ve destek almak istedik. 

Bildiride yer alan taleplerimiz yasal olarak uygulanması gereken ve insani koşullarda yaşamamızı sağlayacak asgari adımlardan ibaret.