TKP Almanya Örgütleri Zafer Günü anmalarına katıldı

Almanya'da çeşitli kentlerde yapılan 9 Mayıs Zafer Günü anmalarına TKP Almanya örgütleri bayrakları ve açıklamalarıyla katıldı.

Haber Merkezi

Almanya’nın çeşitli kentlerinde 9 Mayıs Zafer Günü Anmaları gerçekleştirildi. TKP Almanya Örgütleri anmalara TKP bayrakları ve açıklamalarıyla katıldı. 

Berlin

Sovyet Kızıl Ordusu’nun II. Dünya Savaşı’nda Hitler Faşizmi’ni yenilgiye uğratmasının 76. yıldönümü, Berlin'de 8 ve 9 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Zafer Günü Anmalarıyla gerçekleşti. 

Alman Komünist Partisi (DKP) ve Sosyalist Alman İşçi Gençliği (SDAJ) tarafından düzenlenen etkinliğin çağrısında, “1945 hayatın, faşist terörün, savaşın ve korkunun yorumlanmasıydı, ta ki 8 Mayıs’a kadar. Bu günde Alman Nazi Ordusu teslim oldu ve böylece Alman faşizminin hükümdarlığı sona erdi. İnsanlık nihayet rahat bir nefes aldı ve barışçıl bir dünya ve dolayısıyla gelecek için yeniden umutlandı. Bu kurtuluşun günüydü, 8 Mayıs 1945’ti. Bugüne dek 76 yıl geçti; fakat faşizm ve savaş ile mücadele halen devam ediyor. Yani 8 Mayıs’ta Nazi rejimine karşı kazanılan zaferi kutluyoruz, fakat aynı zamanda faşist terörle mücadelede hayatını kaybeden ve katledilen insanları da hatırlıyoruz. Bu nedenle 8 Mayıs’ta Kreuzberg Oranienplatz’da buluşuyoruz. Gelin birlikte olalım. BİR DAHA ASLA SAVAŞ! BİR DAHA ASLA FAŞİZM!” denildi.

Berlin Oranienplatz’da 17.00’de başlayan etkinlikte, Demokratik Almanya’nın ekonomi tarihçilerinden bilim insanı Thomas Kuczynski ile bir röportaj gerçekleştirildi. Konuşmasında faşizm ile kapitalizmin ilişkisinden bahseden Kuczynski, “Kızılordu'nun faşizme karşı verdiği mücadeleyi unutursak , bugünün önemini anlayamayız, faşizme karşı mücadele kapitalizme karşı mücadeleden ayrılamaz” dedi. 

Alman Komünist Partisi’nin Friedrichshain-Kreuzberg ve Wedding örgütleri Zafer Günü’nün önemini vurgulayan konuşmalar yaptı. Festival havasında geçen etkinlikte TKP Berlin Örgütü günün anlam ve önemini vurgulayan açıklamasını okudu. Ayrıca katılımcılara bir müzik resitali vererek destekte bulundu. 

9 Mayıs Pazar günü ise Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin 9 Mayıs’ta Berlin’i özgürleştirmesi ve Nazi İmparatorluğu'nun sonunu getirmesi Treptow’da yapılan anmalarla kutlandı.

Türkiye Komünist Partisi de, önceki senelerde olduğu gibi Yunanistan Komünist Partisi ve Alman Komünist Partisi ile birlikte anmaya ortak bir kortej oluşturarak katıldı ve anıta karanfil bıraktı. 

Kurtarıcı asker anıtı

Treptow’daki Kurtarıcı Asker Anıtı, Berlin kuşatması sırasında Treptow semtinde hayatını kaybeden 7 bin Sovyet yurttaşının anısına, Sovyet mimar Yakov Belopolsky tarafından tasarlandı. Anıt, mimarın Magnitogorsk ve Volgograd’daki anıtları ile birlikte bir üçlemenin son parçasını oluşturmaktadır. 7 bin Sovyet askerinin hayatlarını kaybettiği alan üzerine inşa edilmesiyle de ayrı bir anlam taşımaktadır.

Tiergarten ve Pankow semtlerindeki anıtlar ile birlikte, Treptow’daki Sovyet Savaş Anıtı, Berlin’deki üç Sovyet anıtından biridir. Alman Demokratik Cumhuriyeti sınırlarında kalan bu anıt, diğer ikisinin Federal Almanya sınırları içerisinde kalması sebebiyle, uzun yıllar merkezi Zafer Günü kutlamalarının yapıldığı yer olarak hizmet etti.

Münih

Alman Komünist Partisi (DKP), Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Sosyalist Alman İşçi Gençliği (SDAJ) üyeleri, Nazi döneminde katledilen insanların anısına yanan meşalenin bulunduğu Münih’in tarihi meydanlarından “Platz der Opfer des Nationalsozialismus“da bir araya gelerek, 9 Mayıs Faşizme Karşı Zafer günü anması gerçekleştirdi. Her örgütün kendi açıklamasını okuduğu anmada, ortak vurgunun Avrupa’da ve özellikle Almanya’da yeniden yükselişe geçen faşizme karşı mücadelenin yükseltilmesi zorunluluğu üzerine odaklandığı görüldü. Açıklamaların ardından meydanın girişinde Nazi faşizminin katlettiği milyonlar adına yanan meşaleli anıta karanfiller bırakıldı.

Rüsselsheim

Hitler faşizminin 8 Mayıs 1945’te çoğunluğu Rus ve Ukraynalı kadınlar olmak üzere, 92 Opel işçisini katledişinin 76. yıldönümünde anıt mezarlarına çiçekler konularak anma gerçekleşti. Rüsselsheim Waldfriedorf’ta bir araya gelen DKP, TKP, SDAJ, Kürt Kültür Derneği, Barış Evi temsilcilerinin yaptıkları görüşmede, günümüzde faşist örgütlenmelerin engellenmesi üzerine belediye meclisine bir önerge verilmesi gündeme geldi.

Darmstadt

Ludwigplatz’ta yapılan anma etkinliğinin ardından kalabalık bir kortej eşliğinde yürüyüş gerçekleşti. 

Zafer günü anmalarında TKP Almanya Örgütleri tarafından okunan açıklama şöyle:

"8 – 9 Mayıs 1945, faşizmin büyük bir yenilgiye uğradığının tescil edildiği olağanüstü bir tarihtir. Zamanının en modern silahlarına sahip olan ve yenilmez olarak görülen başını Nazilerin çektiği faşizm, ardında on milyonlarca ölü, yanmış yıkılmış on binlerce yerleşim yerleri bırakarak tarihin çöp sepetine atıldı.

En başından beri faşizmin yok edemediği tek şey, insanlığın eşitlik ve özgürlük temelinde yaşama ve mücadele umuduydu. Bu umudu ete kemiğe bürüyen Sovyetler Birliği ve bu uğurda mücadele eden komünist partileri bu kıvılcımı taşıyan öncülerdi.

Burada bu mücadeleye katkı koyan herkesi ama özellikle de milyonlarca ölü veren Sovyetler Birliği halklarını ve Kızıl Orduyu, ayrıca ‘’eşitlik ve özgürlük’’ için canlarını feda etmekten kaçınmayan on binlerce komünisti saygı ve büyük bir gururla anıyoruz.

Faşizmin yıkılışından 76 yıl, reel sosyalizmin çözülüşünden otuz küsur yıl sonra, savaş boruları Avrupa kıtasında ötüyor. Orta Doğu’da şeriatçı faşistler, Avrupa’nın, AB’nin bütününde olağan faşistler, öfkeli yurttaşlar, farklı düşünenler veya özgürlük savaşçıları olarak siyaset sahnesinde rollerini oynamaya devam ediyorlar.

Faşizme en büyük darbenin vurulduğu Almanya’da faşizmden kurtuluştan 76 yıl sonra faşist-faşizan hareketler gündemde dikkat çekecek duruma geldiler.

Bataklığı kurutmadan sineklerden kurtulamayacağımızı bir kez daha yaşayarak görüyoruz.

Kapitalist sömürü, gericilik, faşizm ve savaş kaderimiz olamaz ve olmayacak. Artık, 8 – 9 Mayıs 1945’i anmak, sadece 76 yıl öncesinin olaylarını hatırlatmakla sınırlanamaz. Barış mücadelesini yükseltmek, aynı zamanda sermaye düzeninin bütün çeşitlerine ve faşizmle emperyalizme karşı verilen mücadeleyle mümkündür.

Sınıfsal bakış olmadan, nedenleri gölgede bırakarak suçları öne çıkartan, ‘‘geçmişle hesaplaşma‘‘nın sermayenin ekmeğine yağ süreceği görülüyor.

Sermayeyi karşısına almayan, Sovyetler Birliği’nin belirleyici rolünü ve sosyalizm seçeneğini gölgede bırakan her 8/9 Mayıs anması, sorunlu olmakla kalmayacak, barış mücadelesini de etkisizleştirecektir.

Günümüzdeki bütün olumsuz koşullara ve yenilgilere rağmen, faşizme karşı verilen mücadele bir nostalji olarak kalmıyorsa, sosyalizmin kızıl bayrağının hala dalgalanıyor olmasındandır.

Bugün burada, yarın her yerde.
Yaşasın eşitlik ve özgürlük mücadelemiz!
Yaşasın sosyalizm!

Türkiye Komünist Partisi (TKP)
Almanya Örgütleri
7 Mayıs 2021
"