Soma katliamının üzerinden 6 yıl geçti: 301 madencinin katilleri teker teker serbest bırakıldı...

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 maden işçisinin ölümüne neden olan katliamın üzerinden 6 yıl geçti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan katliamı olarak kayıtlara geçen olayın faillerinin çoğu dışarda, üstelik sorumlular hâlâ madencilik faaliyetine devam ediyor.

Haber Merkezi

13 Mayıs 2014 tarihinde, yani bundan tam 6 yıl önce Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, vardiya değişimi sırasında, saat 15.10’da yangın çıktı. 

Yerin 420 metre altında, 787 işçi bulunuyordu o sırada…

Kömür madeninin 3,5 kilometrelik galerisinde çıkış kısmına yakın olan işçiler dışarı çıkmayı başardılar. 

Ancak 300’den fazla işçi, çıkan yangın sebebiyle 800 metre derinlikte mahsur kaldı.Yangının etkisiyle maden ocağı zehirli dumanla doldu. 

Günlerce süren kurtarma çalışmalarının sonucunda bilanço korkunçtu. 301 madencinin cesedine ulaşıldı. 486 işçi ise yaraladı. 162 işçi ise madenden sağ olarak kurtarıldı.

Katilleri böyle serbest bıraktılar...

  • Soma Katliamı davasının 11 Temmuz 2018 günü görülen karar duruşmasında Maden Patronu Sanık Can Gürkan’a, taksirle öldürme suçundan 15 yıl hapis cezası ve 3 yıl maden işletme işinden men cezası verildi. 
  • Sanıklar Genel Müdür Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Memet Ali Günay Çelik, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Hilmi Karakoç, Hüseyin Alkan, Mehmet Erez, Haluk Evinç, Fuat Ünal Aydın, Murat Bodur hakkında ise 7 yıl ile 22 yıl arası hapis cezaları verildi. Davada, sanıklar Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Serkan Kocaman, Ümit Şahin, Halil Sarı, Harun Yılmaz, Nazmicem Nesemioğlulları, Caner Uysal, Saltuk Alp Demir, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Mehmet Avcı, Hüseyin Ergin, Ergün Yılmaz, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Coşkun Derici, Necati Karadeniz, Erdem Canbaz, Soner Günay, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Serhat Dinç, Mustafa Yiğit, Hayri Kebapçılar, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Burhan, Olcay Erşin, Batuhan Ünlüyol, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Mehmet Bayri ve Sertan Günay’ın ise beraatine karar verildi.

  • 18 Nisan 2019 tarihinde, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayeti davasında 5 tutuklu sanığa verilen 15 ila 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarını yerinde buldu. Sanıklar ve avukatlarının itirazını değerlendiren 14. Ceza Dairesi, yerel mahkeme tarafından 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın yurtdışı çıkış yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi.

  • Soma’da 2006 yılına kadar Türkiye Kömür İşletmelerine ait olan ocak, 2006 yılında ihaleyle Park Teknik’e verildi. Ancak Park Teknik, 2009 yılında “İleride telafisi mümkün olmayan olayların çıkma ve yangın ihtimaline karşı” ihaleyi geri vermek istedi. Riskli olan ocağın ihalesini TKİ, Soma AŞ’ye verdi.

Maden Mühendisleri Odası: Özel sektör mailyet düşürdü, üretimi 10 katına çıkardı

  • Maden Mühendisleri Odası kaza ile ilgili hazırladığı raporda 2009 yılında 230 bin ton olan üretimin bir yılda 10 kat arttırılarak 2.6 milyon tona çıkarıldığını açıkladı. Soma AŞ Patronu Alp Gürkan da katliamdan önce yaptığı bir açıklamada, “Özel sektörün çalışma tarzıyla” üretim maliyetlerini 140 dolardan 23.8 dolara indirdiklerini anlattı. 

  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın mal varlığına el koydu. Ancak Alp Gürkan adına kayıtlı 7 taşınmaz için 36 milyon 600 bin TL muhammen bedel tespiti yapıldığı, ancak satış öncesi Alp Gürkan’la imzalanan sulh sözleşmesi gereği satışların geri çekildiği bildirildi.

'Erdoğan: Fıtratında var'

  • Erdoğan kendisine yöneltilen “Sorumluluk kime ait?” sorusuna, “Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok” yanıtını vermişti.

Erdoğan yuhalandı, müşaviri madenciyi tekmeledi

  • Katliamdan iki gün sonra, katliamı protesto etmek için yürüyen, aralarında avukatların da bulunduğu yaklaşık 5 bin Somalıya polis saldırdı. Cengiz Topel Meydanı’nda toplanan kalabalık, “Hükümet istifa” sloganları attı. Somalılara polis saldırdı, 7 kişi gözaltına alındı. Aynı günlerde Soma’ya ziyareti sırasında Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik halk tepkisi ve Müşaviri Yusuf Yerkel’in bir madenciyi tekmelemesi görüntüleri unutulmadı. 

İçeride kalanlar infaz yasasından yararlanıp çıkacak

  • Koronavirüs sonrasında AKP'nin ve MHP'nin desteğiyle çıkan yeni infaz yasası ile Soma Katliamı Davası'nın tutuklularının cezalarının indirileceğini ve erken serbest kalacakları açıklandı. 2028 yılında ancak koşullu salıvermeden yararlanabilecek olan tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ve Teknik Müdür İsmail Adalı’nın 2022 Eylül ayında, işletme müdürü Akın Çelik ve teknik nezaretçi maden mühendisi Ertan Ersoy’un ise bu yılın Eylül ayında cezaevinden çıkabilecekleri öğrenildi. 
  • DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren madencileri anmak için Ankara’daki Madenci Anıtı önünde yapmak istedikleri etkinlik, Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.