Sadullah Alagöz davasında ilk duruşma görüldü: Savcı 'görevsizlik' dedi, ağır ceza talebinde bulundu

İstismar iddialarına ilişkin ilk duruşmada savcı mütalaasını verdi. Dosyanın asliye ceza değil, ağır cezaya gönderilmesini talep etti.

irem yıldırım

Cumhuriyet yazarları Barış Pehlivan’ın ve Barış Terkoğlu’nun “SS” kitabında çocuk istismarı şüphelisi Sadullah Alagöz'ün siyasetçilerle fotoğraf albümü yer almış, olay günlerce gündemden düşmemişti. Kitapta, AKP’den daha önce milletvekili ve belediye başkan adayı olmak için başvuran işadamı Sadullah Alagöz’ün bir çocuğa istismar soruşturmasında şüpheli olduğu bilgisi yer alıyordu. Algaöz’ün tutuksuz yargılaması sürüyor.

İstismara ilişkin ilk duruşma 5 Mart Salı günü saat 14:30’da Ankara Adliyesi’nde  47. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatları duruşmaya katıldı. 

Savcıdan ağır ceza talebi

Erişim engelleri, rüşvet iddialarıyla pek çok kez basına yansıyan davanın ilk duruşmasına kadar 3 kez savcı değiştirildi. Son olarak dosya başsavcıvekiline verildi. Dosya aslında “çocuğun istismarı” kapsamında açılmıştı fakat savcılık bu dosyayı öncesinde “tehdit, şantaj ve istismar yoktur” diyerek bölmüş ve dosya “reşit olmayanla cinsel ilişki” suçuyla sınırlandırılarak yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde değil Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verilmişti. Suçun niteliğini ciddi bir şekilde düşüren bu karara tepki gösteren Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, görevsizlik yazısıyla dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi ve istismardan yargılamanın devam etmesini talep etmişti.

İlk duruşmada savcı mütalaasını verdi. Dosyada toplanan deliller, suçun niteliği, yapılış şekli değerlendirildiğinde yargılamanın ağır cezada yapılması gerektiğini belirten savcı, dosyayı görevsizlik yazısıyla Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebinde bulundu.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Çişel Demirkan soL’a yaptığı değerlendirmede kadın ve çocuk dosyalarının tamamen siyasi dosyalara dönüştüğünün altını çizerek, “Bir günde daha yeni 7 kadın öldürüldü. Devlet eliyle bir aklama var. Bu dosya da bunun en temel göstergelerinden bir tanesi. Ama şu var; bir şekilde hukuk ve adalet insanları mücadelesi ve örgütlenmesiyle sağlanıyor” dedi.

Ne olmuştu?

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan'la birlikte yazdıkları 'SS' kitabında anlatılan Sadullah Alagöz’ün 17 yaşındaki E.M.'ye cinsel istismarda bulunduğu, 24 yaşındaki bir kadını da taciz ettiği ortaya çıkmıştı. Ayrıca Alagöz'ün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ile fotoğrafı da ortaya çıkmıştı.  

Kitaptaki iddialara göre annesi ve E.M. adlı 17 yaşındaki kızı geçen sene yabancı bir ülkeden Türkiye’ye geldi. Ticaret yapmak isterlerken iş insanı adamı Sadullah Alagöz’le tanışarak bir kafede ortak oldular. Ancak Alagöz’ün, bir anlaşmazlık gerekçesiyle görüştüğü E.M’ye istismarda bulunduğu iddia edildi.

Soruşturma açıldı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mahmut Nedim Başarangil, 1 Kasım 2022’de E.M.’nin ifadesini aldı. Çocuk İzleme Merkezi’nde alınan ifade sırasında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden bir temsilci de hazır bulundu. “Nitelikli cinsel istismar” ve “hürriyeti tahdit” suçlarından yürütülen soruşturmada beş sayfalık yazılı ifade veren işadamı Sadullah A.'nın ise E.M’nin iddialarının asılsız olduğunu ileri sürdü.

Alagöz'ün büyük gizlilikle yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermeden bir hafta önce, Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’ı makamında ziyaret etti. Alagöz, birlikte fotoğraflarını Instagram hesabına koyarken şu notu düştü: “Ankara İl Emniyet Müdürümüz Servet Yılmaz’a değerli hediyelerinden ve misafirperverliğinden dolayı şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum.”

İstismar dosyasına müdahil olan Aile Bakanlığı da tecavüz şüphelisi Alagöz’ü ağırladı. Aile Bakanı Derya Yanık, 2 Şubat 2023’te Sadullah Alagöz ile bakanlıktaki makamında görüştü. Alagöz bakanla fotoğrafını da yine Instagram hesabında şu notla paylaştı:

“Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Derya Yanık hanımı makamında ziyaret ettim. Hoş sohbeti ve misafirperverliği için teşekkür ediyorum.”

“SS” kitabının yazarları Pehlivan ve Terkoğlu, kareyi Bakan Yanık’a da sordu. Basın müşaviri aracılığıyla yanıt veren Bakan Yanık, “O kişiyi tanımıyorum, bir heyetle birlikte geldi” demekle yetindi.

Gazeteci Barış Terkoğlu'nun Cumhuriyet’teki köşesinde E.M.’nin açıklamalarını yayımladığı haberine, mağduru korumakla görevli Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş’in talebiyle erişim engeli getirilmişti. Sadece bu haber değil, konuya ilişkin haberlere pek çok erişim engeli kararı alınmıştı.

Bakanlık: Üçüncü şahıs yanında geldi

Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuk istismarı şüphelisi Sadullah Alagöz'ün Bakan Derya Yanık'ı ziyareti ve fotoğrafıyla ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada "Haberde adı geçen şahıs, Bakanlığımıza direkt randevu alarak değil üçüncü şahıs yanında gelmiştir" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu gibi durumlarda kişilerin Genel Bilgi Toplama Sistemi’nden bilgilerine bakmak gibi bir uygulamamız yoktur. Söz konusu ziyarete ilişkin tüm ayrıntılar daha önce Barış Pehlivan ile paylaşılmış olup adı geçen şahıs ve hakkındaki iddialarla Bakanlığımızı ilişkilendirmek iyi niyetli bir yaklaşım değildir.

“Kaldı ki Bakanlığımızın çocuk istismarına ve bu konudaki iddialara karşı tutumu ve mücadelesi kamuoyunca malumdur.

“Bununla birlikte, benzerlerinde olduğu gibi, yargılama süreci başlarsa mağdura destek mekanizmaları da harekete geçirilecektir."