Deprem konutlarında işçilerin canı pahasına gaza basıldı: İki ayda en az 13 işçi öldü

TOKİ’nin taşeronlara yaptırdığı inşaatlarda en az 13 işçi yaşamını yitirdi. Çoğu ölüm basına yansımazken soL’a konuşan bir işçi “Şantiye alanları kapalı kutu gibi” dedi.

Burcu Günüşen

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından deprem bölgesinde süren inşaatlarda bu yılın ilk iki ayında 29 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG Meclisi) raporuna göre depremin etkilediği 11 ildeki inşaatlarda Ocak ayında 17 ve Şubat ayında 12 olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 29 inşaat işçisi yaşamını yitirdi.

TOKİ’nin deprem konutlarının inşaatlarında da gerekli iş güvenliği önlemleri alınmadığı için iş cinayetleri devam ediyor.

Rapora göre TOKİ’nin (taşeronlara) yaptırdığı inşaatlarda Ocak ayında 6 ve Şubat ayında 7 işçi olmak üzere bu yılın ilk iki ayında en az 13 inşaat işçisi hayatını kaybetti.

Rönesans'ın TOKİ inşaatında iş cinayeti

Malatya’daki şantiyelerden birinde çalışan Ferhat T.’ye TOKİ inşaatlarındaki durumu sorduk.

Ferhat T. son olarak Yeşilyurt ilçesinde Rönesans Holding'e bağlı REC İnşaat'ın yaptığı İkizce TOKİ Konutları inşaatında bir iş cinayeti yaşandığını söyledi.

İkizce'deki şantiyede bir işçinin güvenlik halatı bulunmadığı için 4. kattan düşerek yaşamını yitirdiğini belirten Ferhat T., bir başka işçi ölümünün de Battalgazi’deki Gelinciktepe TOKİ konutları inşaatında yaşandığını aktardı.

Şantiyeler 'kapalı kutu' gibi, iş cinayetleri basına yansımıyor

TOKİ inşaatlarında şantiye alanlarının “kapalı bir kutu gibi” olduğunu söyleyen Ferhat T.'ye göre bu şantiyelerde meydana gelen iş cinayetleri çoğu zaman yerel basında dahi haber olarak yer almıyor.

Seçim öncesinde inşaatlarda işçilerin hayatları pahasına çalışmalara hız verildiği, gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı anlaşılıyor.

Ferhat T. deprem bölgelerindeki inşaatlarda çalışan işçiler arasında çok sayıda Özbek, Afgan ve Suriyeli göçmen işçinin de bulunduğunu dile getirerek “7/24 vardiya şeklinde sürekli çalışıyorlar” dedi.