Metalde grev kararı: 'Başka kurtuluşumuz kalmadı, direneceğiz!'

Bursa ve Kocaeli’den metal işçileri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yaşananları, işçilerin birliğini bozmaya dönük girişimleri Patronların Ensesindeyiz'e anlattı.

Haber Merkezi

185 bin işçiyi kapsayan metal grup toplu sözleşme sürecinde arabulucu raporu sendikalara ulaştı.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Türk Metal Sendikası ve Özçelik İş Sendikası’nın, patron sendikası MESS ile yürüttükleri toplu iş sözleşmesi 22 Kasım 2023 tarihinde tarafların uyuşmazlık tutanağını tutması ile arabulucu aşamasına girmiş, 20 Aralık 2023 tarihinde yapılan arabulucu toplantısında ise anlaşma sağlanamamıştı.

Türk Metal tarafından bugün yapılan açıklamayla, arabulucu raporunun ulaşmasının ardından grev kararı alındığı kamuoyunu duyuruldu.

Bursa ve Kocaeli’den Türk Metal ve Birleşik Metal-İş üyesi işçiler MESS grup toplu sözleşme sürecini ve mücadele olanaklarını Patronların Ensesindeyiz'e anlattı.

Suphi yıllardır metal sektöründe farklı fabrikalarda çalışmış ve şimdi Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu Valeo fabrikasında, Ulaş ve Metin ise Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu SCM fabrikasında çalışıyor. Mehmet bölgenin en eski ve mücadeleciliğiyle öne çıkan fabrikalarından, BMİS’in örgütlü olduğu Sarkuysan’da çalışıyor.

Ekonomik krizin giderek derinleştiği bu günlerde metal işçileri nasıl şartlar altında çalışıyor?

Suphi (Valeo):Ekonomik krizin en derin şekilde hissedildiği dönemden geçiyoruz metal işçileri olarak. Aldığımız ücretler artsa bile her şeyin fiyatı sürekli arttığı için pratikte bir şey değişmiyor. Üstelik üretim baskısı ve mesailer de cabası…

Ulaş (SCM): Çok kötü şartlarda çalışıyoruz. 10 yıllık çalışan bir metal işçisi şu an asgari ücret seviyesinin altında maaş alıyor. Hemen hemen bütün işçiler borçlu, hepsinin kredi kartları en üst seviyede. Çoğu işçi arkadaş yemekte çıkan meyveleri kendileri yemeyip evlere götürür duruma geldi. Bırakın kasaba gitmeyi önünden dahi geçemiyoruz.

Mehmet (Sarkuysan): Ekonomik sıkıntıdan hiç bu kadar canımız acımamıştı, ekonomideki olumsuzlukları iliğimize kadar yaşıyoruz. Asgari ücret düzeyinde şu an tüm metal işçileri geçinmek durumda, ağır sanayide çok tehlikeli iş yerleri ve 3 vardiyalı olan fabrikalarda çalışıp asgari ücret düzeyinde maaş almak psikolojik olarak da metal işçilerini çöküntüye sokmuş durumda ve çalıştığımız fabrikalar ülkenin en büyük sanayisi olan fabrikalar, patronlar çok kazanıyor, metal işçileri ise açlık sınırında maaş alıyor.

'Son ana kadar MESS oyalıyor'

Sizce sözleşme süreci bugüne kadar nasıl ilerledi?

Metin (SCM): Sözleşme süreci şu an istediğimiz gibi olumlu olmadı. Bizim kabul edebileceğimiz şekilde bir teknikle girilmediği için bu noktaya geldik.

Ulaş (SCM): Aslında diğer sözleşmelerden çok da fazla bir farkı yok. Yine asgari ücretin belirlenmesi beklendi. MESS ve mevcut iktidar arabulucunun raporu yazıp gönderme süresini uzattı. Yine gördük ki sermaye ve mevcut iktidar el ele.

Suphi (Valeo): Sözleşme süreci bugüne kadar olduğu şekilde yürüyor aslında. Üç toplu sözleşme dönemi boyunca aynı senaryo uygulanıyor. Son ana kadar MESS oyalıyor ve dayatmalarda bulunuyor. Ondan sonra önce Türk Metal imzalıyor, sonra da Birleşik Metal-İş baskılanarak imzaların atıldığı bir süreç yaşıyoruz. Zaten işçiler de şu an bunu bekliyor.

Mehmet (Sarkuysan): Sözleşme süreci her zamanki prosedür, yasa saçmalığı ile devam ediyor. Patronlar bu dönemde çok kâr elde ediyor. Eylemliliklerimizi geçen dönemlere göre 40 gün önceden hayata geçirdik.

MESS’in işçilerin birliğini bozmaya dönük girişimleri olduğu söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Metin (SCM): Bu zaten MESS’in her sözleşmede yapmak istediği bir oyun ama metal işçisi bu oyunlara gelmez.

Ulaş (SCM): Tabii ki MESS her zaman yaptığı şeyleri yapıyor, işçilerin arasına birtakım dedikodular salıyor. Her zamanki gibi nabız yokluyor. Buna da metal iş kolundaki en büyük sendika maalesef çanak tutuyor ama yapmış oldukları bu oyunların er ya da geç bedelini ödeteceğiz.

Suphi (Valeo): MESS’in işçilerin birliğini bozmak için çok çabalayacağını sanmıyorum. Çünkü MESS’in ayakçısı Türk Metal zaten işçilerin birliğini bozuyor, sürekli bunun için çabalıyor.

Mehmet (Sarkuysan): Evet MESS işçilerin birliğini beraberliğini bozmak için her türlü aksiyonu alıyor, medyaya yanlış bilgi aktarıyor. Bize göre sarı sendika olan Türk Metal’le birlikte organize olup Birleşik Metal İş Sendikası’nı da dizayn etmeye çalışıyor. Aynı zamanda her zamanki gibi siyasi iktidarla birlikte baskı yapıp bu süreci bir an önce lehine bitirmek istiyor. Bizim fabrikamıza Çalışma Bakanlığı’ndan müfettişler göndererek yasadışı eylemler yaptığımızı iddia edip bizi sindirme politikalarına başvuruyor. Aynı zamanda Kocaeli Valisi de aba altından sopa gösteriyor. Hükümeti de bu şekilde yönlendirerek metal işçilerini korkutup kendi politikalarını uygulayabileceklerini zannediyorlar.

'Yapılabilecek en iyi sözleşmenin ömrü 1 ay olur'

MESS’in sözleşmeyi bir an önce bitirmeye çalıştığı anlaşılıyor. Türk Metal ve MESS’in bir oldu bittiyle sözleşmeyi beklentinin altında imzalaması durumunda metal işçisinin tavrı ne olacak?

Suphi (Valeo): MESS’in sözleşmeyi bir an önce bitirmeye çalıştığını çok zannetmiyorum. MESS daha çok greve kadar süreci uzatıp ekonomik krizle birlikte insanlarda bıkkınlık yaratıp işçilerin “Yeter artık ya bitsin” diyeceği bir durumu hedefliyor bence. İşçinin tavrı açısından şu an örneğin 34 bin lira maaş olsa iyi gibi görünür ama enflasyon var, bir ay sonra kötü olacak. Yapılacak en iyi sözleşmenin ömrü taş çatlasın bir ay olacak. Ondan sonra para anında eriyecek.

Ulaş (SCM): MESS ile Türk Metal yıllardan beri ortak, ittifak halinde. Zaten metal işçisinin bu kadar düşük ücret almasının sebebi de Türk Metal’dir. Artık bıçak kemiğe dayandı. Gerek Türk Metal üyelerinin gerek diğer sendikaların üyelerinin bir daha böyle bir satış sözleşmesine dayanabileceklerini sanmıyorum. Kesinlikle çok sert bir şekilde cevap verileceğine inanıyorum.

Metin (SCM): Bu dönem çok farklı. Alım gücü neredeyse bitti gibi bir şey. Eğer MESS ve Türk Metal öyle bir şey yapar ise bunun cevabını sert bir şekilde alırlar…

Mehmet (Sarkuysan): MESS’in derdi Türk Metal’le birlikte sözleşmeyi oldu bittiye getirmek, ama bizler Birleşik Metal işçileri olarak bu oyunu bozacağız. Anayasal hakkımız olan greve çıkarak hemen cevap vereceğiz, fabrikalarda her türlü eylem etkinliği yapmaya hazırız.

'Grev yasağını tanımayız'

Eylemlerin engellenmesi ya da grevin yasaklanması durumunda metal işçisi buna direnecek mi? Bu anlamda fabrikalardaki atmosferi nasıl buluyorsunuz?

Metin (SCM): Grevin yasaklanması bir şey ifade etmez, biz her zaman mücadeleye hazırız!

Suphi (Valeo): Şimdi eylemlerin engellenmesi yok da eylemlerin olmaması, yapılmaması var. Grev yasakları yaşanırsa ne olur? Daha önce iki kere grev yaşanmıştı ve Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edildi. Birinde Türk Metal de vardı, diğerinde sadece Birleşik Metal-İş yapmıştı grevi. Hatta o dönemde Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu bazı fabrikalar MESS grubundan ayrılmıştı. İşçilerin güncel durumdan ve olası bir grev yasağından memnun olacağını zannetmiyorum. Şöyle bir şey düşünüyorum: Ücrete bağlı olarak çeşitli eylemler yaşanabilir. Türk Metal ve MESS’in de bunları bastırmak için çeşitli hamleler deneyeceği açık.

Ulaş (SCM): Kesinlikle direnecektir. Bekaert, Schneider bu grev yasaklarını deldi. Bundan önce de bizim yasaklanan grevlerimizle ilgili mevcut iktidar mahkemeye verilmişti ve sendikamız oradan bir tazminat davası kazandı. Biz kesinlikle grev yasaklarını tanımayacağız, sonuna kadar grevleri uygulayacağız. Başka kurtuluşumuz kalmadı, o yüzden tüm direnen işçilere selam olsun!

Mehmet (Sarkuysan): Eylem grev yasaklanması olursa, fiili olarak her türlü direnişe geçmeye hazırız, grev yasağını tanımayacağız, ne sermayenin yasasını ne de padişahın emrini tanımayacaz, öyle bir şey olursa Türkiye kamuoyu metal işçilerinin direnişine şahit olacaktır.