Maduro görüşürüm dedi, Trump çark etti

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, iki ülke arasındaki ihtilafın çözüme kavuşturulabilmesi için ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek istediğini söyledi. Trump'sa rakibi Biden'dan gelen eleştiri üzerine, Maduro ile sadece iktidardan ayrılmasını görüşürüm dedi.

Dış Haberler

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, gazetecilerin Trump’tan gelecek bir görüşme çağrısına nasıl yanıt vereceğine ilişkin sorusu üzerine, karşılıklı saygı temelinde ABD Başkanı ile buluşabileceğini belirtti.

Venezuela’nın ulusal haber ajansı Agencia Venezolana de Noticias’ın haberine göre, 2015 yılında o dönem ABD Başkan yardımcısı olan Joe Biden ile ‘‘uzun ve saygı çerçevesinde’’ bir görüşme gerçekleştirdiğini hatırlatan Maduro, Trump’la da aynı koşullarda konuşmak istediğini dile getirdi.

Trump önce görüşürüm dedi sonra çark etti

Trump, Pazar günü Axios’a verdiği mülakatta Maduro ile görüşme konusunda ‘‘Bunu düşünmek isteyebilirim. Maduro buluşmak ister. Ben de hiçbir zaman görüşmelere karşı olmadım, biliyorsunuz, nadiren görüşmeye itiraz ettim. Her zaman dediğim gibi, görüşmelerde pek az şey kaybedersiniz’’ diye konuşmuştu. 

2020 seçimlerinde Trump’ın rakibi olacak Demokrat Partili eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ise, ABD Başkanı’nın açıklamasını Twitter üzerinden eleştirerek, ‘‘Trump Venezuela’ya karşı sert konuşuyor, ama Nicolas Maduro gibi haydutlara ve diktatörlere hayranlık duyuyor. Başkan olduğumda Venezuela halkı ve demokrasiden yana olacağım’’ dedi. Biden ile Maduro 2015 yılında Brezilya’da Dilma Roussef’in yemin töreni sırasında bir araya gelmişti.

ABD Başkanı Trump ise Pazartesi günü yeni bir tweet atarak Biden’a yanıt verdi ve ‘‘Radikal solun aksine, her zaman sosyalizme karşı ve Venezuela halkının yanında oldum. Yönetimim her zaman özgürlükten yana ve Maduro rejimine karşı oldu! Maduro ile sadece tek bir şeyi konuşmak için görüşürüm: İktidardan barışçıl bir şekilde ayrılması’’ ifadelerini kullandı.