Kenya’da kaçırılan iki Kübalı doktor bir yıldır tutsak

Kenya’da enternasyonal görevlerini yapan iki Kübalı doktorun Eş-Şebab militanları tarafından kaçırılmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Küba hükümeti, doktorların dönüşü için elinden geleni yaptığını belirtti.

Dış Haberler

Covid-19 salgını karşısında dünya Kübalı doktorların onlarca ülkede zor şartlarda insanlara yardım etmesini konuşuyor. Kübalı doktorlar için, bu gibi “enternasyonalist” görevler yeni değil. Küba, on yıllardır dünyanın birçok ülkesine doktor gönderiyor. Bu doktorlardan ikisinin Kenya’da kaçırılmasının üzerinden bir yıl geçti.

12 Nisan 2019 günü Assel Herrera ve Landy Rodríguez, görev yaptıkları Kenya’da, Somali merkezli İslamcı örgüt Eş-Şebab militanları tarafından kaçırıldılar. Eş-Şebab, iki Kübalı doktoru Somali’ye götürdü. 

Doktorların kaçırılmasının yıldönümünde Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, Twitter’dan paylaştığı mesajında, iki doktorun aileleriyle telefonda görüştüğünü, koronavirüs salgınının dünyada yarattığı karmaşaya rağmen, doktorların Küba’ya dönmesi için çabalarını sürdürdüklerini söylediğini belirtti.

Küba, sürecin başından bu yana, iki doktorun sağ salim evlerine dönebilmeleri için hem Kenya hem de Somali hükümetleriyle temaslarını sürdürüyor.

Kaçırılma olayının üzerinden bir yıl geçmesi vesilesiyle EFE haber ajansına açıklama yapan Kenya hükümeti sözcüsü Cyril Oguna, “evlerine sağ dönebilmeleri için her gün çalışıyoruz” dedi. Oguna, iki doktorun hayatta olduklarına dair de kanıta sahip olduklarını belirtti.