İşte tıp profesörü: MS 'Allah'ın ödülü', Yoğun bakım 'İsa'nın dirilmesi', Tacize çözüm 'Başörtüsü'

Tıp Profesörü Hüseyin Çaksen, hastalıkların "Allah'ın bir ödülü" olduğunu savundu, çocukları istismardan korumak için türban önerdi. Bu tezlerin hepsi tartışmalı dergilerde yer buldu.

Emre Alım

Bilim dışı yaklaşımlar sağlık alanında da kendine yer buldu. Alternatif tıp, homeopati, hacamat, sülük, hipnoz gibi uygulamaların ardından bu defa din tedavilerin konusu oldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Hüseyin Çaksen, tıp ve bilim yayıncısı Thieme bünyesindeki Journal of Pediatric Neurology'de (Pediatrik Nöroloji Dergisi) yayımlanan makalesinde, hastaların multipl skleroz (MS) hastalığının nedenlerine ilişkin doğaüstü inançları inceledi.

'MS hastalığı Allah'tan gelen bir ödül'

Çocuk hastalıkları uzmanı Çaksen, makalesinde "Her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanamasa da bazı MS hastalarındaki hastalığın temel sebebinin Allah’tan gelen bir ödül, sınav ya da ceza gibi doğaüstü sebepler olduğuna güçlü bir şekilde inanıyoruz" görüşünü savundu.

Hekimlerin ve akademisyenlerin tepkisini çeken çalışmada hastaların "kader" gibi doğaüstü güçlere inanarak huzur bulduğu ancak bunu sağlık profesyonelleriyle "rahat konuşamadığı" öne sürüldü. Çözüm olarak sağlık profesyonellerine "dini bağlamlı doğaüstü sebepler konusunda eğitim" verilmesi istendi.

Hekimlere din eğitimi istedi

Makalenin ilgili bölümü şöyle:

"Sonuç olarak, pek çok MS hastasının hastalıklarının sebebini, dünyadaki pek çok kültürdeki dini bağlamla doğaüstü nedenlere bağladığını vurgulamak isteriz. Tepkilerinden korktukları için bu inancı sağlık profesyonelleriyle paylaşmadılar. İkinci olarak, bu her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanamasa da bazı MS hastalarındaki hastalığın temel sebebinin Allah’tan gelen bir ödül, sınav ya da ceza gibi doğaüstü sebepler olduğuna güçlü bir şekilde inanıyoruz. Üçüncü olarak, kader, Allah’ın isteği ve Allah’tan gelen bir ödül ya da test gibi doğaüstü sebeplere inanan pek çok MS hastası psikososyal, zihinsel ve manevi olarak huzur ve rahatlık buldu. Dolayısıyla, sağlık profesyonellerinin dini bağlamlı doğaüstü sebepler konusunda eğitilmesi ve MS hastalarının doğaüstü inançlarını sağlık hizmetleri profesyonelleriyle konuşma konusunda cesaretlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz."

İstismara çözüm: 'Çocuklar türban taksın'

Hüseyin Çaksen'in bilimsel yaklaşımdan uzak çalışmaları bununla sınırlı değil. 2023 yılının Nisan ayında aynı dergide psikolog Feyza Çaksen ile birlikte kaleme aldığı "Başörtüsü Ergen Kız Çocuklarını ve Kadınları Cinsel Tacizden Koruyor" başlıklı makalede de dinleri farklı da olsa kız çocuklarını cinsel saldırılardan korumak için okullarda türbanın serbest olması savunuluyor.

Türbanın İslam'da farz olduğunu hatırlatan "bilimsel" makalede şu ifadelere yer veriliyor: 

"Dünyanın birçok yerinde ergen kızlara yönelik cinsel tacizin önlenmesi için okul temelli çeşitli programlar yürütülmektedir; ancak genellikle kanıta dayalı bir yaklaşımdan veya test edilebilir hipotezlerden yoksundurlar. İslam'da her dönem ve çağda kadınların tesettür ve iffetlerini korumaları için tesettür farzdır. Başörtüsü kadınlara koruma sağlar ve İslami öğretilere göre zorunludur. Tesettür, kadını cinsel arzu objesi olarak görmekten, aklı ve zekasından ziyade görünüşüne veya vücut şekline göre değerlendirilmekten kurtarır. (...) Bu nedenle, öğrencilerin dini inançları, kültürleri ve sosyal konumları ne olursa olsun, ergen kızlara yönelik cinsel tacizin önlenmesi için başörtüsü uygulamasını da içeren okul temelli programların geliştirilmesini öneriyoruz."

Hüseyin Çaksen'in başta Journal of Pediatric Neurology olmak üzere birçok dergi için yazdığı dini referanslı makalesi bulunuyor. Çaksen'in 2023 yılında yayımlanan makalelerinden bazılarının başlıkları şöyle:

  • Epilepsi ve Meditasyon Olarak Kuran Tilaveti
  • İsa Aleyhisselam'ın "Ölüyü Diriltme" Mucizesi: Yoğun Bakım Uzmanlarına Mesaj
  • Babası İbrahim Aleyhisselam'ın İsmail'i Kurban Edişi: Günümüz Çocukları ve Anne Babaları İçin Bir Teslimiyet Örneği
  • Multipl Skleroz ve Manevi Sıkıntı Arasındaki İlişki
  • İbrahim Aleyhisselam'ın “Yanmayan Ateş” Mucizesi: Günümüz Sağlık Çalışanlarına Dersler
  • Ebeveynler Arası İlişkilerde Evlilik ve Evlilikte Sadakat: Dini Perspektiften Bir Bakış
  • Genetik Bozukluğu Olan Bir Çocuğun Ölümünden Sonra Yaslı Ebeveynlerde Din Vasıtasıyla Başa Çıkmanın Önemi
  • Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Din Vasıtasıyla Başa Çıkmanın Rolü