Türk Jinekoloji Derneği'nden 'Canan Karatay' açıklaması: Yetkilileri göreve davet ediyoruz

Bu defa HPV aşılarını hedef alan Canan Karatay'a yanıt Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nden geldi. Dernek daha önce şikayetiyle Karatay'ı 15 gün meslekten men ettirmişti.

Haber Merkezi

Pandemi döneminde aşı olmak yerine insanlara "kelle paça içmeyi" öneren Canan Karatay, şimdi de HPV aşısının rahim ağzı kanserinden korumadığını hatta felce yol açtığını iddia etti.

Rahim ağzı. kanserine karşı yüzde 70 koruma sağlayan aşının "kesinlike yaptırılmaması" gerektiğini söyleyen Karatay'a yanıt Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nden geldi.

'İtibar etmeyin'

Karatay'ın açıklamalarının gerçek dışı olduğunu kaydeden dernek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak şu bilgileri aktardı:

"HPV aşıları dünyada 2006 yılından beri kullanılmaktadır. Şu anda dünyada 125 ülke kız çocukları için 47 ülke ise hem kız hem erkek çocukları için HPV aşılamasını rutin aşı programında önermektedir. HPV aşılamasını toplumsal bazda yapan ülkeler de genital siğil ve rahim ağzı kanseri görülme oranları belirgin şekilde azalmıştır.

Tüm bunların neticesinde Dünya Sağlık Örgütü HPV aşılamasında rahim ağzı kanseri taramasındaki hedeflere ulaşılması durumunda rahim ağzı kanserinin dünyadan silinmesinin mümkün olduğunu belirtmiş ve tüm ülkelere bu hedefe uygun olarak tarama programları ve HPV aşılamasını önermiştir."

Rahim ağzı kanseri gibi yaşamı tehdit edebilecek olan bir hastalığın önlenmesinde, bilimsel verileri dışlayarak yapılan açıklamara itibar edilmemesi gerektiğini belirten dernek, yetkilileri "gereğini yapmaya" davet etti.

15 gün meslekten men edilmişti

Covid-19 aşılarının uyuz, zona, beyin ve kalp hastalıklarına yol açtığını savunan Canan Karatay, 2015 yılında da gebelikte şeker yükleme testinin zararlı olduğunu ve çok mecbur kalınmadıkça yaptırılmaması gerektiğini iddia etmişti. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nin itiraz ve şikayet ettiği Karatay, 15 gün meslekten edilmişti.