İsrail füze sistemi Libya yolunda

Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Mareşal Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu için sessiz sedasız İsrail yapımı füze sistemi satın aldığı iddia edildi.

Dış Haberler

Sputnik’te ‘‘Düşmanımın düşmanı mı?’’ başlığıyla yayınlanan habere göre, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya Ulusal Ordusu adına İsrail’den ileri füze sistemi satın aldı. Türkiye tarafından Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) verilen insansız hava araçlarına karşı kullanılması planlanan füze sisteminin Mısır’a ulaştığı, Libya Ulusal Ordusu (LUO) birliklerinin gerekli eğitimi almasının ardından Doğu Libya’ya gönderileceği iddia edildi.

Silah satışının İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında resmî diplomatik ilişkilerin bulunmamasına rağmen gerçekleştirildiği belirtildi.

Ocak ayında Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’in etkisi altındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek vermek üzere Libya’ya asker gönderme kararı almasının ardından, bazı MİT ve TSK mensuplarının çatışmalarda hayatını kaybettiği, Türkiye tarafından Suriye’den Libya’ya taşınan çok sayıda cihatçının öldürüldüğü ve Türkiye’ye ait insansız hava araçlarının Libya Ulusal Ordusu tarafından düşürüldüğüne ilişkin haberler basına yansımıştı.

İsrail savunma sanayiinin çok sayıda karadan havaya füze sistemi ürettiği biliniyor. Bu sistemler arasında taşınabilir Ok isimli anti-balistik füze sistemi, Davud’un Sapanı isimi anti-roket ve seyir füzesi savunma sistemi ve Demir Kubbe isimli roket ve havan savunma sistemi de bulunuyor.