IŞİD’e yardım gönderen vakıf, üniversitede ‘gençlik iftarı’ düzenlemeye başladı

Cihatçı örgütlere gönderdiği yardımlarla ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen İHH, Anadolu Üniversitesi’nde ‘gençlik iftarı’ düzenledi. İftar, İHH’nın IŞİD ve El-Kaide’li geçmişini akıllara getirdi.

YEKTA ARMANC HATİPOĞLU

AKP’ye yakınlığıyla bilinen İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Anadolu Üniversitesi’nde iftar düzenlemeye başladı. 24 Mart günü Genç İHH Eskişehir ve İnsan Hak ve Hürriyetleri Kulübü tarafından düzenlenen iftar, “1. geleneksel Anadolu Üniversitesi gençlik iftarı” olarak duyuruldu.

İHH, AKP oluruyla kamusal alanlara giren tarikatlardan farklı değil. Vakıf kendisini her ne kadar “insani yardım” adı altında isimlendirse de geçmişi ve güncel durumu vakfın herhangi bir insani yardım vakfı olmadığını gösteriyor.

Adını Bosna Savaşı’nda duyuran örgüt, kısa süre sonra vakfa dönüştü. Bosna Savaşı’nın ardından Çeçenistan, Filistin, Kosova, Suriye gibi İslamcı hareketlerin etkin olduğu savaş bölgelerinde faaliyet gösterdi. Vakfın temel motivasyonu cihatçı çetelere yardım.

El-Kaide’ye iftar verdi

Suriye’de savaşın yoğun olarak yaşandığı dönemde Türkiye’den Suriyeli cihatçı örgütleri destekleyen vakıfların başını İHH çekti. İHH, 2013 yılında El Kaide uzantısı Nusra Cephesi’nin kontrolünde olan Rakka’da iftar yemeği verdi. 

O tarihlerde kentte Nusra Cephesi’nin yanı sıra Ahrar üş-Şam ve Irak-Levant İslam Devleti grupları da bulunuyordu. 

Anadolu Ajansı ise bu olayı haberleştirirken Rakka’nın, yine bir başka İslamcı örgüt olan, Özgür Suriye Ordusu’nda (ÖSO) olduğunu yazmıştı. Ancak bahsi geçen örgütlerin hiçbiri ÖSO’ya bağlı değil.

El-Kaideci isim: İHH yardım eder, TIR’ları geçiririz

2016’da görülen Ankara El Kaide davasının iddianamesinde bir numaralı sanık olan Oğuzhan Gözlemecioğlu’nun Suriye’deki IŞİD yapılanmasına eleman ve malzeme götürme işini yaptığı belirlendi. İddianameye giren ve 2013 yılında yapılan telefon görüşmelerine göre Gözlemecioğlu, bu iş için İHH’yı kullanabileceğini söyledi.

Gözlemecioğlu, iddianameye giren kayıtlara göre şunları söyledi: 

“Bir tır veya üç büyük kamyonluk yardım malzemesinin geçişi için yolu hazırlayabilirim, gerekirse İHH yardımı ile malzemeleri geçirebilirim.”

2016 yılında IŞİD için savaştığı bilinen Oğuzhan Gözlemecioğlu’nun şu an yaşayıp yaşamadığı bilinmiyor. 

IŞİD bölgesinde kalan tanık: Yardımlar İHH’dan geliyordu

İHH’nın cihatçı çetelerle ilişkisi bununla sınırlı değil. 9 Haziran 2021’de 11. duruşması görülen, firari sanıklarının yargılandığı 10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasında tanık olarak dinlenen IŞİD’li sanığın eşi Merve Dündar, IŞİD kampında kaldığı süre boyunca yardımların İHH’dan geldiğini kaydetti.

10 Ekim 2015’te Suriye’de olduğunu söyleyen Dündar, Suriye’de bulunduğu sürece İHH üzerinden gelen yardımları kocasıyla birlikte dağıttıklarını ve 2020 yılında kaçakçılara 12 bin dolar ödeyerek Türkiye’ye döndüğünü anlattı.

MEB ile İHH iş birliği protokolü imzaladı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023 yılında İHH ile iş birliği protokolü imzaladı.

Protokolün amacının, “ülkedeki çocuklarla dünyanın çocuklarını bir araya getirmek, bir çocuk dayanışması temin edebilmek ve değerler eğitimi çerçevesinde küçük yaşlardan itibaren iyiliklerle büyüyen bir nesil yetiştirebilmek amacıyla Türkiye’deki ve dünyadaki yetim çocukların desteklenmesine ilişkin gönüllülükle yürütülecek faaliyetleri içeren usul ve esasları belirlemek” olduğu ileri sürüldü.

Protokolün, MEB’e bağlı resmi ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki okulları kapsayacağı ifade edildi.