Hayat sigortalarından gelen paralar bankalara gidecek

Çalışanlarını işe gelmeye zorlayan Wall Street bankalarının koronavirüs kaynaklı ölümlerden milyonlar kazanabileceği ortaya çıktı.

Dış Haberler

Wall Street’teki bazı büyük bankalar, New York Valisi Andrew Cuomo’nun, marketler, eczaneler ya da hastaneler gibi temel işletmeler için çalışanlar dışında insanların salgın sırasında evde kalmasını öngören emrine rağmen, çalışanlarını işe dönmeye zorluyor. Wall Street çalışanları toplu taşıma araçlarında ya da iş yerlerinde virüse yakalanma riskini alırken, büyük bankalardan bazılarının çalışanlarının ölümünden kâr edebilecekleri ortaya çıktı. 

Counterpunch sitesinde yer alan bir habere göre, Wall Street bankaları BOLI (Bankaya Ait Hayat Sigortası) adı verilen bir hayat sigortası biçimine sahip.  Bu sigorta türünde çalışanın ölmesi halinde, sigorta ödemesi çalışana ya da ailesine değil, poliçe sahibi olan şirkete, yani bankalara yapılıyor. Bu, bir tür hayat sigortası poliçesi olduğundan birikimler vergiden muaf ve ölüm halinde yapılan sigorta ödemesinden de federal gelir vergisi alınmıyor. Bankaların poliçeleri satın almadan önce çalışanların iznini alması gerekiyor, ancak işe girerken çok sayıda evrak imzalamak zorunda kalan çalışanların neyi imzaladıklarından haberdar olduklarına dair pek az kanıt bulunuyor. 

31 Aralık 2019 itibarıyla en büyük dört ABD bankası, JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo ve Citibank, toplam 58,44 milyar dolarlık BOLI varlığına sahip. Bank of America’nın 22,55, Wells Fargo’nun 19, JPMorgan Chase’in 11,66, Citibank’ın ise 5,23 milyar dolarlık poliçeye sahip olduğu belirtiliyor. Fakat ölüm haline ödenecek paraların toplamı, poliçelerde tutulan yatırımdan kat kat fazla. Uzmanlar BOLI varlıklarındaki 58,44 milyar doların, gelecekte ölüm halinde ödenecek para açısından 584 milyar dolara tekabül edebileceğini belirtiyor. 

2003 ve 2004’te Hükümet Hesap Verilebilirlik Ofisi tarafından yapılan soruşturmada, bazı şirketlerin bu hayat sigortalarını, çalışanların şirketten ayrılmasından sonra da yürürlükte tuttuğu, sektörde iş değiştirmelere yaygın rastlanması nedeniyle aynı kişi üzerinde birden fazla şirketin sigorta poliçesine sahip olduğu belirlendi.