Ekvador'da IMF programı protesto edildi

Covid-19 salgınından en fazla etkilenen Latin Amerika ülkelerinden biri olan Ekvador’da Lenin Moreno hükümetinin neoliberal politikaları protesto edildi.

Dış Haberler

Ekvador’da sendikalar, öğrenciler, öğretmenler, işçiler ve sivil toplum örgütleri başkent Quito başta olmak üzere bir dizi şehirde Lenin Moreno hükümetinin neoliberal politikalarını protesto etmek üzere eylem düzenledi. 

Telesur’un haberine göre Quito, Cuenca ve Guayaquil’de binlerce gösterici Covid-19 pandemisi nedeniyle alınan kısıtlayıcı önlemlere rağmen kamusal eğitim ve sağlık hizmetlerinin ve işçi haklarının savunulması amacıyla sokaklara çıktı.

Moreno yönetimi, geçtiğimiz hafta Ulusal Meclis’ten bütçe açığını kapatmak üzere hazırladığı bir yasa tasarısını geçirememiş ancak kamu emekçilerinin maaşlarında ortalama yüzde 25’lik bir kesinti, kitlesel işten çıkarmalar, kamuya ait şirketlerin özelleştirilmesi, yakıt sübvansiyonlarının kaldırılması gibi başlıklardan oluşan IMF programını hayata geçirmek için bir dizi kararname yayımlamıştı.

Merkezi İşçi Örgütü Başkanı Richard Gomez, göstericilerin amaçlarına ulaşana kadar sürekli seferberlik halinde kalacaklarını açıkladı. Gomez, ‘‘Kararnamenin yayımlandığı andan itibaren, bütüncül bir yasal strateji ortaya koyduk. Bu kararların geri çekilmesini sağlamak için anayasal eylemlere başvuracağız; ancak bazı riskleri alarak dışarı çıkmaktan vazgeçemeyiz, çünkü bunlar bizim haklarımız’’ diye konuştu.

Başkent Quito’da göstericiler şehrin tarihsel merkezine yürürken, hükümet merkezi olan Carondelet Sarayı’nın etrafında geniş güvenlik önlemleri alan polis güçleri tarafından durduruldular.

Covid-19 salgınının en ağır etkilediği Latin Amerika ülkelerinden biri olan Ekvator’da salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 200’ü geçmiş durumda.