DEÜ'lü öğrenciler anlattı: Yemekler pahalı, barınma yetersiz, koridorlar lağım kokuyor

DEÜ öğrencileri, bitmeyen otobüs ve yemekhane kuyruklarından, pahalı yemeklerden şikayetçi. Öğrenciler bazı kampüslerde lağım kokusunun koridorlara yayıldığını da anlatıyor.

Haber Merkezi

Eski AKP Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) rektörü Nükhet Hotar'ın tartışma yaratan atamalarının gündem olmasının ardından bu kez de üniversite öğrencileri sorunlarına çözüm arıyor.

Öğrenciler yıllardır kronik bir sorun olan uzun yemekhane ve ücretsiz otobüs kuyruğundan, yemek ücretlerinden şikayetçi. Ayrıca okuldaki tuvaletlerin hijyen sorunu da giderek büyüyor. KYK bursu çıkmayan öğrencilerse çok yüksek kiralar ya da özel yurt ücretleriyle karşı karşıya kalıyor.

Yurt sorunu neden çözülemiyor?

Dokuz Eylül Üniversitesi, 2014 yılında yurt yapılması şartıyla bağışlanan yaklaşık 3 bin metrekarelik araziyi 16 milyon 600 bin TL'ye ihale sonucu satmıştı. Arazi ihalede en yüksek teklifi veren Ahmet Enver Atagül'e gitti. Bu nedenle kapasitenin de yetersiz olduğu biliniyor.

KYK yurdu çıkmayan ve artan kira fiyatlarından ötürü ev kiralayamayan öğrenciler okulun yurduna başvursa da önemli bir kısmı yedek listeye bile giremiyor. soL'a konuşan bir DEÜ öğrencisi, 2021 yılında üniversiteye girerken KYK yurduna başvurduğunu ancak çıkmadığını ardından DEÜ Üniversitesi yurduna da başvurduğunu ancak burada da yedek listeye bile alınmadığını anlatıyor. Ailesinin, yıllık ücreti on binlerce lira olan özel yurtlara gücü yetmediği için kredi çektiklerini söylüyor. Her geçen yıl barınma sorunu okula gelen öğrenciler açısından katlanarak artıyor.

Yemekler neden pahalı?

Bu senenin başında da Rektörlük üniversitedeki yemek hizmetini bir taşeron şirkete sattı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda verilen bilgiye göre ihale, "afet ve acil durumlarda ihalelerin hızlı yapılması" için kullanılan bir yöntemle gerçekleştirildi. 

Yemekhanelerin özelleştirilmesi ardından tarifelere de yüzde 200'e yakın zam yapıldı. Özelleştirmeye karşı Tınaztepe kampüsü merkez yemekhanesinde öğrenciler eylem yaptı.

Öğrenciler şanslıysa ücretsiz otobüse binebiliyor

Tınaztepe kampüsünde, kampüsün girişinden turizm fakültesine kadar ücretsiz verilen ring hizmetinde de aksaklıklar yaşanıyor. Özellikle sabah saatlerinde uzun kuyruklar oluşurken ve otobüse binebilen öğrenciler de sıkış tepiş okula gidiyor. Belediye tarafından sağlanan 412 numaralı kısa mesafeli hat da bu sorunu gidermede yetersiz. 

2023 yılının Kasım-Aralık ayında öğrencilerin konuyla ilgili verdiği yüzlerce dilekçeye hiçbir cevap verilmezken sorunu çözmeye yönelik de somut bir adım atılmıyor. Öğrenciler genellikle gün içinde 4 otobüs ile taşımaların yapıldığını ve otobüs sayısının artırılması gerektiğini söylüyor. 

Lavabolar akmıyor, koridorlar kokuyor

Fakültelerin lavabolarında yaşanan hijyen sorunu da çözülmeyen sorunlardan biri. Hukuk, Fen-Edebiyat ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyan öğrenciler okulun lavabolarının bir kısmında uzun zamandır sabun ve su bile bulunmuyor. Ayrıca lavabolardan gelen lağım kokusunun bazı yerlerde koridorlara taşması ve tuvaletlerin bakımsızlığı öğrencilerin şikayette bulunduğu konulardan birkaçı. Dekanlıklar ve Rektörlük, yetersiz personeli ve kaynağı bahane ediyor.

Öğrencilerse sorunların bir an önce çözülmesini istiyor.