Cengiz 'hatır'la masaya oturdu, sendika 1000 liraya 'evet' dedi: Eti Alüminyum işçileri memnun değil

Konya Seydişehir Eti Alüminyum'da düşük maaş zammına karşı işçilerin fabrika önündeki eylemi 7'nci gününde sendikanın patronla anlaşmasıyla sona erdi. Direnen işçiler karardan memnun değil.

Haber Merkezi

Eti Alüminyum'da patronun yüzde 55’lik zam önerisini kabul etmeyen işçiler, "Sadaka değil, hakkımızı isteriz" sloganıyla yönetimi istifaya çağırmıştı.

İşçiler daha sonra Seydişehir ilçe merkezinde yürüyüşe geçerek fabrikadaki yetkili sendika Öz Çelik-İş'i Seydişehir Şubesi önünde protesto etmişti. 

İş yavaşlatan işçilerin vardiyalar halinde de fabrika önünde tuttukları nöbette söyledikleri netti: “Açlık sınırı seviyesinde değil, insanca geçinecek ücret”

Direnişin 7'nci gününde, sendika işçilerin taleplerini gözardı ederek işverenle masaya oturdu. Özçelik-İş Sendikası Genel Merkezi adına üye işçilere atılan mesajda, “Yaptığımız girişimler sonucunda 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerinizde yüzde 62 oranında artış yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştır. Protokole yönelik detaylı bilgiyi Şube Başkanı ve yöneticilerimiz sizlere aktaracaktır” denildi. İşçilerin talebi yüzde 100 zamdı.

Sendika 'sabır' istedi, yapılmayacak zamma işaret etti

Patronlarla görüşmenin ardından işçilere açıklama yapan Öz Çelik-İş Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Koç, ''sabır ve anlayış'' istedi.

Alınan zammın işçi başına 1000 liraya tekabül ettiğini aktaran Koç, bu tutarı yetersiz bulan işçilere Temmuz ayındaki asgari ücretin durumuna göre zam yapılabileceğini söyledi. Ancak AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan 2024'de ek zam olmayacağını duyurmuş, Merkez Bankası'nın da tahminlerini buna göre yaptığı görülmüştü.

Ekrem Cengiz kimin 'hatırıyla' masaya oturdu?

Sendika yöneticisinin açıklamasında dikkat çeken bir nokta ise patron Ekrem Cengiz'in ''birilerinin hatırıyla'' ifadeleri oldu. Koç'un Cengiz'den sözler şöyle: “Şu anda işçinin böyle bir hakkı yok. Hakkınızın olduğunu toplu sözleşme dönemlerinde istediğinizi yaparsınız. İstediğiniz şeyleri almak için mücadele edersiniz ama şu anda içinde bulunduğumuz durumda karşılıklı olarak bir zorlama var. Ben bu durumda birilerinin hatırıyla geldim bu teklifimi yapıyorum.”

Fabrika kasasındaki parayla Cengiz’e satılmıştı

2005 yılında CE-KA inşaata satışı gerçekleştirilen Seydişehir Alüminyum fabrikasının başına gelenler, AKP iktidarında kamuya ait kurumların hukuksuzluklarla satışına net bir örnek oluşturuyor.

AKP iktidarı boyunca büyüyen, teşviklere, ihalelere doymayan Cengiz Holding 2005 yılında toplam 305 milyon dolara satın almış, fabrika böylece özelleştirilmişti. Satışta tesisler dışında, kurumun kasalarındaki nakitleri, stoklardaki satışa hazır ürünleri, 7 adet boksit maden sahasını, taşınmazları, Antalya’da limanı ve Oymapınar barajını da satışa dâhil etmişti. Böylelikle kamuya ait bir fabrika yok pahasına yandaş bir firmaya satılmıştı. 2005 yılında satılan fabrika için Danıştay’ın 2007 yılında aldığı iptal kararı uygulanmadı, iadesi gereken fabrika için ÖYK’nın açmış olduğu dava da çekilince fabrika patron grubuna hediye edilmiş oldu.

Cengiz İnşaat, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması içinde yer alan, 22 Türk inşaat şirketi arasında bulunuyor. Ayrıca 2004 yılında Eti Bakır’ı, 2005 yılında Eti Alüminyum’u alan Cengiz Holding, bugün Türkiye’nin elektriğinin beşte birini dağıtıyor.

İSO listesinde 139. sırada

Eti Alüminyum, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi-2022 listesinde 139. sırada. Şirketin dönem kârı 2 milyar 827 milyon 740 bin 250 lira olan Eti Alüminyum’un üretimden satışlarıysa 6 milyar 762 milyon 993 bin 150 lira.