BM İnsan Hakları Konseyi'ne ABD'ye yönelik soruşturma çağrısı

George Floyd’un ve ABD’de güvenlik güçleri tarafından öldürülen diğer kurbanların ailelerinin, ACLU ile birlikte Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin ABD’deki polis şiddetini ele almak üzere acil toplanmaya davet ettiği açıklandı.

Dış Haberler

Polis tarafından öldürülen George Floyd, Breonna Taylor, Michael Brown ve Philando gibi isimlerin aileleri, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve 600 insan hakları grubu ile birlikte bir çağrı yayınladı. Yapılan açıklamada Birleşmiş Milletler’in en yüksek insan hakları kurumu olan İnsan Hakları Konseyi’nden polis şiddeti ve Floyd’un öldürülmesinin ardından başlayan ‘‘protestoların bastırılması’’ konularında ‘‘uluslararası inceleme’’ başlatması talep edildi.

George Floyd’un kardeşi Philonese Floyd, ACLU açıklamasında, kardeşinin öldürülmesine ilişkin görüntülere atıfla, ‘‘Dünyanın her yerindeki insanların ve Birleşmiş Milletler’deki liderlerin, kardeşim George Floyd’un videosunu izlemelerini, yardım çığlıklarını dinlemelerini ve çığlığına yanıt vermelerini istiyorum’’ dedi. Floyd ‘‘ona yardım etmesi için Birleşmiş Milletler’e başvurmak istiyorum. Bana yardım edin. Bize yardım edin. Amerika’daki siyah erkek ve kadınlara yardım edin’’ çağrısında bulundu.

Aileler ve insan hakları örgütleri geçtiğimiz yıllarda siyah Amerikalılara yönelik polis cinayetlerinin yanı sıra ‘‘protestolara verilen şiddetli karşılık’’ için de bağımsız bir soruşturma açılmasını talep etti. Geçtiğimiz hafta Washington’da bulunan federal mahkemeye Trump ve ABD’li yetkililer için suç duyurusunda da bulunan ACLU’nun insan hakları programı direktörü Jamil Dakwar, ‘‘Amerika Birleşik Devletleri’nin başka ülkeler için hızla hayata geçirdikleriyle aynı inceleme ve kararlarla yüzleşmesinin vakti geldi’’ diye konuştu. Dakwar, ‘’Amerikalılar liderlerinden yapısal ırkçılığı sona erdirmelerini beklerken, Birleşmiş Milletler ABD’yi insan hakları ihlallerinden sorumlu tutarak bu talepleri desteklemelidir’’ dedi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin olağanüstü toplanması için 47 üye devletin onayı gerekiyor. ABD Washington’un 2018 yılında, İsrail’e karşı taraflı olduğu gerekçesiyle Konsey’den çekilmişti.