'Asker çekme kararı tehlikeli bir oyun'

Trump'ın ABD'nin Almanya'daki askerî varlığını azaltma kararı, Avrupalı müttefiklerini rahatsız etti. İngiliz siyasetçiler ve Avrupalı güvenlik uzmanları kararı eleştirdi.

Dış Haberler

İngiliz siyasetçiler ve Avrupalı askerî uzmanlar, Donald Trump’ın Almanya’dan 9 bin 500 asker çekme kararının, Kremlin’e stratejik bir avantaj sağlayacağı ve İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan Batı ittifakına zarar vereceği uyarısında bulundu.

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, ABD’nin Almanya’daki askerî varlığını azaltma kararının geçtiğimiz Cuma günü basına sızdırılmasının ardından, İngiliz siyasetçiler ve Avrupalı askerî uzmanlar, kararın Batı ittifakını zayıflatacağını ve ABD’nin Ortadoğu ve Afrika’daki operasyon yapma kabiliyetinin yara alacağını belirtiyor.

'Karar Rusya'nın elini güçlendirecek'

İngiliz Parlamentosu Savunma Komisyonu üyesi Muhafazakâr Partili Tobias Ellwood, Trump’ın kararının nihai olduğundan emin olmadığını belirterek, ABD ordusunun karara itiraz edebileceğini söyledi. Ellwood, The Guardian gazetesine ‘‘Almanya’nın savunma harcamalarını arttıracağı beklentisiyle NATO’yu zayıflatmak, Rusya’nın elini güçlendiren tehlikeli bir oyundur’’ diye konuştu.

İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat ise, Trump’ın şaşırtıcı kararının Avrupa ülkelerini, Trump Başkan olarak kaldığı sürece ‘‘ABD’yi daha az dinlemeye’’ teşvik edeceği uyarısında bulundu. 

İngiliz siyasetçilerin yanı sıra Avrupalı güvenlik uzmanları da, kararı endişeyle karşıladıklarını dile getirdi.

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü (IISS) savunma ve askerî analiz direktörü Bastian Geigerich, şimdiye kadar ABD’li yetkililerin Avrupalıların Trump’ın söylediklerine kulak vermek yerine yaptıklarına bakmaları gerektiğini ileri sürdüklerini ama bu son tehditle birlikte bu argümanın geçersizleştiğini savundu.

'Kongre ya da Pentagon kararı engelleyebilir'

The Guardian’a konuşan Exeter Üniversitesi strateji ve güvenlik profesörü ve NATO eski sözcüsü Jamie Shea da, NATO’nun batı askerî bölgesinde 500 bin Rus askerî ile karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde, asker sayılarının her zaman siyasi psikoloji açısından önem taşıdığını belirtti. Nerede konuşlanmış olurlarsa olsunlar birliklere para harcama zorunluluğunun devam edeceğini söyleyen Shea, ABD’nin önerisinin ayrıntılarını beklemekten yana olduğunu, zira birliklerinin Polonya’ya sevk edileceğine dair haberlerin çıktığını sözlerine ekledi.

İngiltere merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Karin von Hipper Batılı ülkeleri aşırı tepki vermemeleri konusunda uyararak ‘‘Başkanlık seçimlerinden önceki birkaç aylık süre zarfında kararın uygulanabileceğini sanmıyorum çünkü Kongre ya da Pentagon bunu engellemenin bir yolunu bulacaktır; ama Trump eğer seçimleri kazanırsa, evet, o zaman her şey olabilir’’ diye konuştu.

IISS, ABD’nin 2018 yılında Avrupa savunması için yaklaşık 36 milyar dolar harcarken, NATO’nun Avrupalı üyelerinin toplam askerî harcamalarının 239 milyar dolar olduğunu, Covid-19 krizi göz önüne alındığında önümüzdeki yıllarda bu toplamın daha da düşeceğini tahmin ediyor. Trump, yönetime geldiği 2016 yılından bu yana, başta Almanya olmak üzere Avrupalı müttefiklerinin Rusya’ya karşı savunma harcamalarını arttırmasını talep ediyor.