Yunanistan'da büyük grevin ilk günü tamamlandı

Yunanistan'da 48 saatlik genel grev bugün başladı. Ülkede hayat dururken, ilk gün yapılan eylemlerin kitleselliği dikkat çekti. Kitle eylemlerinde yer yer polislerle gençler arasında çatışmalar çıktığı görüldü.

Yunanistan'da PASOK hükümetinin açıkladığı son "önlem paketine" karşı düzenlenen iki günlük genel grev bugün başladı. Ülkede hayat dururken, kent merkezlerinde de kitlesel mitingler gerçekleştirildi. Atina'daki eyleme yüz binlerce kişi katılırken, Selanik'te de on binlerce kişi yürüdü.

Atina'nın merkezinde halk denizi
Atina'da Sintagma (Anayasa) Meydanı'nda gerçekleşen eyleme 200 bin civarında kişinin katıldığı bildiriliyor. Ülkede son iki haftadır devam eden sektörel grevler nedeniyle hayat büyük ölçüde durmuş durumdaydı. Ancak bugün ve yarını kapsayan genel grevle, günlük hayat tam anlamıyla durmuş bulunuyor.

Belediye işçilerinin grevi nedeniyle Atina sokakları çöp yığınlarıyla dolu. Toplu taşıma araçları çalışmıyor ve fırınlar, benzin istasyonları gibi pek çok küçük işletmenin de greve katıldığı gözleniyor.

Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi'ne (PAME) sendikaların Sintagma Meydanı'nda düzenlenen eyleme büyük bir kalabalıkla katıldığı gözlendi. PAME'ye bağlı işçiler alanın üst kısmında saf tutarken, kamu çalışanları sendikası ADEDY ve genel işçi sendikaları federasyonu GSEE'ye bağlı işçiler meydanın alt kısmında toplandılar.

Meçhul Asker Anıtı'nın etrafındaki bölgede ise anarşist grupların molotof kokteylleri atarak parlamento binasına doğru yürümeye çalıştıkları, yer yer bu gruplarla polis arasında çatışmalar çıktığı gözlendi.

Eylem için görevlendirilen polis sayısının ise rekor düzeyde olduğu belirtiliyor. Özellikle çevik kuvvet polisinin kentin bütün merkezi bölgelerinde boy gösterdiği gözleniyor. Anarşist gruplar tarafından atılan molotof kokteyllerine polisin de gaz bombası ve göz yaşartıcı bombalarla karşılık verdiği bildirildi.

PAME İcra Komitesi'nin açıklaması
PAME İcra Komitesi sabah saatlerinde bir açıklama yaparak, krize karşı emekçi sınıfın omuzlarındaki büyük sorumluluğu hatırlattı. PAME, krizin sorumlusu olarak PASOK'u, diğer sermaye partilerini ve AB'yi gösterdi. Söz konusu krizin bir saldırı olduğunun altını çizen PAME, aynı saldırının sermaye tarafından bütün ülkelerde emekci sınıflara karşı örgütlendiği söyledi ve sendikal hareketin daha güçlü bir şekilde yeniden inşa edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye'den greve destek mesajları
Türkiye'den de greve ve PAME'ye destek mesajları iletildi. Türkiye Komünist Partisi PAME'ye destek mesajında greve giden işçiler selamlandıktan sonra şunlar söyleniyor:

"Bildiğiniz gibi Yunan işçi sınıfının ve onun sınıf perspektifiyle örgütlenmiş güçlerinin kararlığı bütün bölgedeki işçiler için temel bir dayanak noktasıdır. Bu nedenle işçi sınıfı enternasyonalistleri olarak bizler Yunanistan'daki durumu, sermaye sınıfının ve Troyka'nın, emperyalizmin ve sermaye hükümetlerinin aşağılık politikalarını kendi halkımıza anlatmayı bir görev biliyoruz. Bu görevi sadece sizlerle dayanışmamızı göstermek amacıyla değil, kapitalist-emperyalist tahakküme karşı nihai zaferi kazanma hedefimize ulaşmak için de yerine getirmek zorundayız. Yunan halkının direnişi, ülkedeki sınıf güçlerinin kitlesel eylemlerle, grevlerle ve mücadelenin diğer biçimleriyle gücünü artırması, kapitalist barbarlığa karşı ortak zaferimizin mihenk taşı haline gelmiştir."

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası da PAME'ye destek mesajı yayımlayarak şunları söyledi:

"19-20 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceğiniz 48 saatlik grevinizi büyük bir heyecanla destekliyoruz.

Kapitalist düzen her zaman ve her yerde olduğu gibi yarattığı krizin faturasını Yunanistan’da da emekçilere ödetmek istemektedir. Alınan önlemler hep sermayeyi kurtarırken, emekçileri ise daha fazla yoksulluğa itmektedir.

Bu nedenle yapacağınız grev sadece Yunanistan’da yaşayan emekçiler için değil, aynı zamanda bu krizle her an karşı karşıya kalma ihtimali olan dünyanın her yerindeki tüm emekçiler için büyük önem taşımaktadır.

En içten duygularımızla sizlere başarılar diliyoruz."

Yine DİSK'e bağlı Bank-Sen de bir mesaj yayımlayarak PAME'yi ve greve giden işçileri selamladı. Bank-Sen mesajında şunlar söylendi:

"Sermayenin saldırılarına karşı 19-20 Ekim tarihlerinde etkili bir genel grev örgütlediğinizi öğrenmiş bulunmaktayız. Kapitalizm dünyanın her yerinde işçi sınıfı üzerindeki sömürüyü arttırarak yaşam koşullarını geriletmekte ve işçi sınıfının geleceğe dair umutlarını köreltmektedir. Buna karşı işçi sınıfının mücadelesi insanlığı eşit özgür ve sömürüsüz bir geleceğe taşıyacaktır.

Bu doğrultuda yüzyıllardır Ege nin iki yakasındaki kardeş halklar olarak gerçekleştireceğiniz genel grevin önemini anlıyor Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri olarak destek ve enternasyonalist dayanışma duygularımızı Yunanistan işçi sınıfıyla paylaşıyoruz.

Selam olsun Pame ye ve Yunanistan işçi sınıfına !
Yaşasın Enternasyonalist dayanışma !"

(soL - Dış Haberler)