Şili Komünist Partisi’nden seçim açıklaması

Şili Komünist Partisi tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, sağcı yeni hükümete karşı birleşik muhalefete ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Şili Komünist Partisi lideri Guillermo Teillier, önceki gün yapılan başkanlık seçimleriyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. “Birlikte Yapabiliriz – Geniş Cephe” adına gerçekleştirilen basın açıklamasında, cepheyi oluşturan Hıristiyan Sol, Yeni Sol ve Komünist Parti yöneticileri de yer aldı.

Teillier, açıklamasında, seçim sonuçlarının Şili ve Latin Amerika için kötü haber anlamına geldiğini söyledi.

Şilili yurttaşların umut, özlem ve hayallerinin gerçekleşmeyeceğini, aksine bunlar üzerine gölge düşüreleceğini belirten Teillier, sağın ülkeyi iddia ettiği gibi demokratikleştireceğine, daha eşitlikçi bir ülke haline getireceğine ya da toplumsal adaleti geliştireceğine inanmadıklarını söyledi.

Solun ortak muhalefeti için çabalarını sürdüreceklerini ifade eden Teillier, bunun için Birlikte Yapabiliriz Cephesi’nin başkan adayı Jorge Arrate’yi desteklemiş olan güçlerle olan ilişkilerini sürdüreceklerini açıkladı. Ayrıca, Sebastián Piñera hükümetine karşı muhalefetin güçlendirilmesi için bir platform geliştirmeyi ve yirmi yıldır iktidarda bulunan Concertación Democrática’nın (Demokratik Uzlaşma) başkan adayı Eduardo Frei ile bu zeminde görüşmeyi planlandıklarını belirtti.

Öncelikle, işçilerin hak kayıplarına karşı mücadele edeceklerini belirten KP lideri, ayrıca Şili’deki dokunulmazlıkların kalkması ve Pinochet dönemiyle ilgili olarak çıkartılan af kanunlarının uygulamadan kaldırılması için çalışacaklarını söyledi.

“Çok kararlı bir tutum sergileyeceğiz, işçilerin hakları için mücadele edeceğiz, CODELCO’yu (Şili Ulusal Bakır İşletmesi) ve Şili’nin temel zenginliklerini savunmaya devam edeceğiz ve mücadelemizi parlamento içinde de sürdüreceğiz” diyen Teillier, “bu anlamda, bizi dışlanma girişimlerine karşı mücadelemizde kısmi bir zafer elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Dışlama girişimlerine karşı ve demokratik reformlar için hem parlamento içinde hem de toplumsal hareketler aracılığıyla mücadele etme olanağına sahibiz” şeklinde konuştu.

Kazanması halinde Eduardo Frei hükümetinde yer almayacaklarını seçimler öncesinde açıkça belirttiklerini hatırlatan Teillier, bununla birlikte, demokratik reform ve toplumsal adalet sürecinin hayata geçirilmesi için gerekli işbirliği olanaklarını tartışmaya hazır olduklarını belirtti.
Fazla kestirimde bulunamadıklarını, çünkü ülkedeki siyasi güçlerin bir yeniden yapılanma sürecine tabi tutulacağını belirten Teillier, kesin kararlar alabilmek için bu dönüşüm sürecinin ne anlama geldiğini iyice gözlemlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Sağcı hükümetle diyalog kurup kurmayacaklarını, kuracaklarsa hangi koşullar altında kuracaklarını henüz bilmediklerini söyleyen Teillier, “bunu önümüzdeki günlerde netleştirmemiz ve ne tür diyalog önerilerinde bulunacaklarını görmemiz gerekiyor” dedi.

Parlamentoda grup oluşturmaları gerektiğini, bunun için bağımsız vekillerle ve hatta bazı Concertación üyeleriyle birlikte çalışmaları gerektiğini belirten Teillier, “önümüzdeki hafta önce Sosyalist Parti grubuyla, sonra da Demokrasi İçin Parti (PPD) grubuyla görüşmelerde bulunacak, sağcı hükümete karşı birleşik muhalefet için gerekli olan koşulları yaratacağız” dedi.
(soL - Dış Haberler)