Bloomberg: Türkler erken seçim öncesi dolar yığıyor

Bloomberg’de bugün yayımlanan bir analizde, Türkiye’de olası erken seçim öncesinde şirketlerin ve hane halklarının mevduatlarını büyük bir hızla dolar hesaplarına aktardığı vurgulandı.

Bloomberg’de bugün Constantine Courcoulas ve Isobel Finkel imzasıyla yayımlanan bir analizde, Türkiye ekonomisindeki hızlı “dolarizasyon” değerlendirildi.

“Lira son 14 yılın en büyük çöküşüne giderken Türkler dolar yığıyor” başlığını taşıyan analizde, Türkiye’de güvenlikle ilgili risklerin artması ve erken seçim tartışmaları nedeniyle liradan kaçış yaşandığı savunuldu.

Hane halkları ve şirketlerin döviz cinsinden mevduatlarının oranının toplam mevduat içindeki payının yüzde 43’e ulaştığını ve bunun son yılın en yüksek düzeyi olduğunu vurgulayan Bloomberg, TL’nin bu yıl dolar karşısındaki yüzde 16’lık değer kaybının da 2001’den beri görülen en yüksek düzey olduğunu hatırlattı.

Analistler, TL’den kaçışın Merkez Bankasının, enflasyondaki olumlu gelişmelere rağmen faizi indirmekten alıkoyduğunu savundu.

YABANCI YATIRIMCI DA KAÇIYOR

Bloomberg’in analizinde yabancı yatırımcıların da Türkiye’yi terk ettiği, bu yıl devlet tahvillerinden 4,4 milyar dolarlık çıkış olduğunu belirtti. İki yıl vadeli devlet tahvili faizinin 199 baz puan arttığını belirten Bloomberg, bunun 20 “yükselen piyasa ekonomisi” içindeki en yüksek oran olduğunun altını çizdi.

Analizde Türkiye’deki döviz cinsinden mevduatın yüzde 60’ının Dolar, yüzde 38’inin Euro hesabı olduğu hatırlatıldı.

Görüşüne başvurulan Londra merkezli UBS Grup’tan Manik Narain, “Türkiye’de dolarizasyonun 2011’den sonra ve 2013 sonlarında arttığını görmüştük. Bu iki dönem de merkez bankasının ciddi sıkılaştırma yapmasıyla kapandı” yorumunda bulundu.