Yurtdışında referandumda oy verme şartları

Anayasa referandumunda Türkiye dışında yaşayan Türkiyeli vatandaşların da oy kullanabilmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilk somut adım atıldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Türkiye dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının Anayasa referandumu sırasında oy kullanabilmesi için vatandaşların hangi kriterlere göre oy kullanabileceğinin esaslarını belirledi.

20 Nisan 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Yurt Dışı Seçmen Kütüğü Genelgesi’ Türkiye dışında yaşayan vatandaşlar için, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleriyle anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasında oy kullanma esaslarını belirledi.

Yurt dışı seçmenlik sıfatının belirlenmesinde seçmen kütüğünün esas alınacağı belirtilen genelgede seçmen kütüğüne kayıt başvurusunun kişinin bizzat kendisi tarafından konsolosluklara yapılacağı da vurgulandı. Oluşturulacak yurt dışı kütükleri YSK’nın internet adresi olan www.ysk.gov.tr’de yayınlanacak.

Gurbetçiler, kimlik bilgilerinin doğruluğu konusunda yine YSK’nın yurt dışı seçmen sorgulama ekranında sorgulama yapabilecekler. Ayrıca seçmenler ve siyasi partiler askı süresi içerisinde listelere itiraz edebilecekler.
(soL- Haber Merkezi)