Türkiye İran'dan petrol alımını artırabilir

Enerji Bakanı Taner Yıldız, batının yaptırımları hafifletmesi halinde ihraç edilen petrolün miktarının günlük olarak 105 bin varilden 130 bin-140 bin seviyelerine kademeli olarak artırabıleceğini belirtti.

(soL - Haber Merkezi) Enerji Bakanı Taner Yıldız dün yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında (5+1) İran'ın nükleer programına ilişkin sağlanan anlaşmanın ardından, batının yaptırımları hafifletmesi halinde ihraç edilen petrolün miktarının günlük olarak 105 bin varilden 130 bin-140 bin seviyelerine kademeli olarak artırabıleceğini belirtti.

Açıklamasını, ”Yaptırımların ortadan kısmen kalkacak olmasının olumlu adımlar getireceği kanaatindeyim. İran, Rusya’dan sonraki en büyük tedarikçimiz. İran başkası için sıradan bir ülke olabilir ama bizim için herhangi bir ülke değil” şeklinde sürdüren Yıldız dünyanın en büyük 3 doğal gaz rezervinden birine sahip olan İran’a kayıtsız kalamayacaklarını ifade ederek, İran’a yönelik yaptırımların geçici olduğuna inanmakla iyi yaptıklarını söyledi.

Türkiye, yaptırımlardan önce ithal ettiği petrolün yarısını İran’dan karşılıyordu. Ancak yaptırımlar nedeniyle iki yılda İran’dan aldığı petrol miktarını neredeyse yarı yarıya düşürdü. Türkiye İran’a uygulanan ambargolardan sonra bu ülkeden yaptığı petrol ihracatını 180,000 varilden 105,000 seviyesine düşürmüştü.

Türkiye’nin son on yıldaki enerji ihtiyacı önceki dönemlere göre 2 kat artarken bu ihtiyacın önümüzdeki on yılda da mevcudun yine iki katına çıkabileceği belirtiliyor. Türkiye hali hazırda beş ülkeden doğalgaz on iki ülkeden de petrol satın alıyor.