Petrol şirketine utangaç kamulaştırma

Arjantin Devlet Başkanı, ülkenin en büyük petrol şirketi YPF'nin İspanyol Repsol şirketi elindeki hisselerinin büyük kısmını kamulaştırma kararı aldı, ama hemen bunun radikal bir adım olarak görülmemesi için önlem aldı.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernández de Kirchner, ülkenin en büyük petrol ve doğalgaz şirketi YPF'nin, İspanyol Repsol'ün elinde bulunan hisselerinin yüzde 51'ini kamulaştırma amacıyla Kongre'ye teklifte bulundu.

Eski milli petrol şirketi YPF, neo-liberal politikaları izleyen Menem hükümeti döneminde özelleştirilmişti. Özelleştirmeden sonra Repsol'ün şirkete hiç yatırım yapmaması ve elde ettiği kârı sürekli ülke dışına çıkarması eleştirilere sebep oluyordu.

YPF'nin hisselerinin yüzde 57.43'ü, İspanyol Repsol şirketine aitti. Cristina Fernández'in önerisine göre Repsol'ün elindeki yüzde 57.43 hisseden yüzde 51'i kamulaştırılacak ve Repsol'ün elinde yüzde 6.43 kalacak. Yüzde 17.09 hisse Buenos Aires, New York ve Madrid borsalarında işlem görmeyi sürdürecek. Yüzde 25.46 hisse ise Petersen Group'a ait.

Fernández, kararı "YPF'nin özelleştirilmesinden (1992) 17 yıl sonra, Arjantin'in ilk kez petrol ve doğalgaz ithal eden bir ülke haline gelmesi ve açığının 3 milyar doları geçmesi" üzerine aldığını belirtti.

Ancak Fernández hükümetinin utangaç solculuğu, bu karara da aynen yansıdı. Şirketin tümüyle kamulaştırılmaması bir yana, Fernández kararı açıklarken "kamulaştırmadan yana" olmadıklarını belirtme ihtiyacı hissetti. Arjantin lideri, "Kamulaştırmaları teşvik etmiyoruz, ama kaynaklarımızı nasıl kurtaracağımıza odaklanıyoruz" dedi.

Enerji ve hidrokarbonun her ülke için kritik önemde olduğunu ve bunları özel şirketlere teslim edemeyeceklerini söyleyen Fernández, "Birleşik Arap Emirlikleri kendi petrol ve doğalgaz sektörünün yüzde 100'ünü kontrol ediyor. Çin, İran, Venezuela, Uruguay, Şili, Ekvador, Meksika, Malezya ve Mısır ve daha birçok ülke için de geçerli bu. Kolombiya yüzde 90 hisseyi elinde tutuyor, Rusya'nın Gazprom'u yüzde 50, Brezilya'nın Petrobras'ı yüzde 51 hisseye sahip. Yani bu bizim birdenbire bulduğumuz bir fikir değil."

Fernández'in sözleri, kamulaştırma kararının radikal bir adım olarak yorumlanmaması için sarf edilmiş izlenimi veriyor.

İspanya ise karara tepkili. İspanya'da iktidarda olan sağcı Halk Partisi'nin Genel Sekreteri Maria Dolores Cospedal, Arjantin hükümetinin kararına karşılık vereceklerini ve bunda Avrupa Birliği üyelerinin desteğini bulacaklarını belirtti.

(soL - Ekonomi)