KEY evlere şenlik!

8, 5 milyon çalışanı ilgilendiren KEY ödemelerinde bilgisayar sistemi çökerken, bir ilçeye listede hiç yer verilmediği ortaya çıktı. KEY'i ekmek kapısı olarak değerlendirilen de var.

soL (HABER MERKEZİ) KEY ödemelerinin ikinci gününde Ziraat Bankası'nın bilgisayar sisteminin çökmesi nedeniyle şubelerde uzun kuyruklar oluştu. 8,5 milyon çalışanı ilgilendiren KEY ödemeleri de sorun oldu. Çoğu vatandaş parasını alamazken, saatlerce bekledikten sonra 5 YTL gibi komik paralar alan vatandaşlar duruma isyan ediyor.

Öte yandan, yayınlanan ödeme listelerinde pek çok kamu emekçisinin ismi bulunmuyor. Yapılan pek çok kişisel itirazın yanı sıra, Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinin KEY listesi hazırlanırken tamamen "atlandığı" ortaya çıktı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu çalışanlarının KEY ödemelerinde de genel bir sorun olduğu belirtiliyor. Kurum, yazılı bir açıklama yaparak, adlarına KEY ödemesi yapılmasına rağmen Ziraat Bankası ödeme listelerinde isimleri yer almayanların, kurumun ilgili birimlerine müracaat edebileceklerini duyurdu.

Ayrıca, Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğü tarafından, vatandaşların KEY ödeme miktarlarını internet üzerinden öğrenebilmesi amacıyla kurulan www.keyodemeleri.com sitesi de sabah saatlerinde çöktü. Gün içerisinde sitenin kapasitesinin yükseltildiği açıklansa da, gün boyunca siteden sorgulama yapılamadı.

Ekmek kapısı oldu
Çalışanlar iki gündür KEY ödemelerine kilitlenirken, Bursa'da internet kafe işleten bir kişi, KEY ödemelerinin yapıldığı ve uzun kuyrukların oluştuğu Ziraat Bankası şubesi önünde ''Laptoplu Tezgah'' açtı. Bir valizi ancak alabilecek bagaja sahip otomobiline yüklediği çalışma masasını arkadaşıyla birlikte kaldırma koyan Özdemir, üzerine de ''KEY Ödemelerine bakılır'' yazılı kağıtları yapıştırdıktan sonra dizüstü bilgisayarını açtı.Vatandaşların 2 YTL karşılığı ne kadar KEY ödemesi alacaklarına internetten bakan Özdemir, banka yetkililerinin ve çevredeki esnafın şikayeti üzerine olay yerine gelen polisin uyarısıyla tezgahını toplamak zorunda kaldı.

Miktarından kapsamına ve finansmanına kadar her boyutuyla aylarca tartışılan, ödeme tarihi defalarca değiştirilen KEY ödemeleri daha ikinci gününde fiyaskoya dönüştü. İstanbul Mecidiyeköy'de bulunan Likör Fabrikası arazisinin özelleştirilmesi için de bahane olarak kullanılan KEY ödemeleri, çalışanların isteğinden bağımsız olarak ücretlerinden kesilmekte idi. Çalışanlara konut edindirmek amacıyla 1987'de uygulamaya konulan KEY'e, istenilen verimin alınamaması üzerine 1996'da son verilmişti.