İşte Mehdi Eker’in ‘devrim’i!

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarımda uygulamaya koydukları bir model için dün “tarihi adım” nitelemesini kullandı. Aynı gün yapılan bir başka açıklama, tarımda “AKP devrimi”ni gözler önüne serdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Türkiye Tarım Havzaları Üretim Destekleme Modeli” üzerine dün yaptığı açıklamada, “Modeli tamamladık. Bu tarihi bir adımdır” diye konuştu.

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’ndan aynı gün gelen bir başka açıklamaysa, tarımda “AKP devrimi”nin mahiyetini ortaya koydu: Tarım arazilerinin uluslararası sermayeye peşkeş çekilmesi.

“25-30 yıl”: Satmaktan beter
Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, dün yaptığı açıklamada son bir yıldır uluslararası 3 büyük fonla, tarım arazilerini kiralama konusunda görüşme yaptıklarını söyledi.

Tarımın ve çiftçinin öldürüldüğü ülkemizde, boş kalan toprakların uluslararası sermayeye peşkeş çekilmesi anlamına gelen proje üzerine açıklamada bulunan Korkmaz, “Islah edilebilir araziler satılmadan projede yer alacak. 25-30 yıl sonra yatırımcı giderken bütün yatırımlar devlete kalacak” dedi.

Kağıt üzerinde “satılmayacak” topraklardan geriye, 25-30 yıl sonunda ne kalacağı büyük bir merak konusu oluşturuyor.

Meğer Eker devrim yapmış!
Türkiye tarımında 2009 yılında yaptıkları üzerine konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarımda “planlama, envanter ve politika” eksikliklerine karşı 2009 yılında devrim mahiyetinde bir adım attıklarını iddia ederek, “Türkiye Tarım Havzaları Üretim Destekleme Modeli”ni tamamladıklarını açıkladı.

Eker, ülke topraklarının 30 bölgeye ayrıldığını ve buna göre hangi bölgede hangi ürünün yetiştirileceğine karar verildiğini iddia etti.

Fındık “ekolojisini aşmış”
Fındığın “ekolojisinin dışına taştığını” söyleyerek tarım literatürüne yeni bir tabir kazandıran Mehdi Eker, yeni sistemin Türkiye’nin avantajlı ürünlerine yaklaşımını da özetledi.

Bakan Eker, Türkiye dışındaki tüm bölge ülkelerinde geniş destek gören fındık için daha sınırlı bir bölgede, daha sınırlı bir destek sunacaklarını açıkladı.

Bakan Eker, tarımın çöküş yaşadığı 2007-2008 döneminin ardından 2009 yılında yaşadığı çok sınırlı ve nispi büyümeyi “tarım aslında büyüdü” diye yorumlayarak, ülkenin tarım gerçeğine yaklaşımını ortaya koydu.

(soL-Haber Merkezi)