Fındık tüccarı olmak varmış...

AKP'nin kilosuna 4 YTL biçtiği fındığı ihraç eden tüccar, 2007-2008 sezonunda kilo başına 9 YTL kazandı.

soL (HABER MERKEZİ) Bu yıl kilo başına 4 YTL olarak açıklanan fındık alım fiyatının fındık tüccarına sağladığı rantın boyutları ihracat rakamlarının açıklanmasıyla birlikte bir kez daha ortaya çıktı.

Türkiye 2007-2008 sezonunda 207 bin 287 ton fındık ihraç ederken, bu ihracattan sağlanan toplam gelir 1 milyar 589 milyon 547 bin 748 dolar oldu. Dolayısıyla ihracatçı fındığın kilosundan 7,67 dolar, yani yaklaşık 9 YTL gelir elde etti.

Yüzde elli randımanlı Giresun kalite fındığın kilosunun serbest piyasada 2,5 YTL'ye kadar düştüğü belirtiliyor. Dolayısıyla, bu yıl benzer bir uluslararası fiyat oluşması durumunda, fındık tüccarı alıp sattığı fındığın kilosu başına yüzde 72 kar edecek. Bütün işletme giderleri göz önüne alındığında dahi, fındık tüccarlığının başka pek az sektörde rastlanan bir kar oranı sağladığı görülüyor.

Protestolar başladı
Öte yandan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık alımına başlamasıyla birlikte, fındık üreticilerinin ilk protesto eylemi yaşandı. Düzce'nin Gümüşova ilçesinde fındık fiyatlarını protesto eden üreticiler, traktör ve hasat makineleriyle D-100 karayolunu trafiğe kapattılar.

Karayolunu bir süre trafiğe kapalı tutan üreticiler, sonrasında yolun sağ şeridini kapatarak yaklaşık 15 kilometre yolculuk ettiler.

Yüzde 40 randımanın altı alınmıyor

Öte yandan TMO'nun alımlarda yüzde 40 randıman şartı bu yıl üreticiyi zora soktu. Fındığın kabuksuz ağırlığının kabuklu haline oranı olan fındık randımanı bu yıl kuraklık nedeniyle ciddi biçimde düştü. Bu sebeple pek çok üreticinin, alım merkezine götürdüğü fındık TMO tarafından reddediliyor.

Yüzde 40 randımanın altında olan fındığın, tüccar tarafından kilosu 1-1,2 YTL bedelle alındığı söyleniyor. Randıman sınırı geçen yıl da tepkilere neden olmuş hatta Trabzon Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, TMO'nun düşük randımanlı fındığı daha sonra tüccarlardan normal randımalı fındık fiyatına satın aldığını iddia etmişti.