BEDAŞ, Sabancı’ya teslim

Başkent Elektrik Dağıtım A. Ş., Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ihalesine yabancı ortakla oluşturduğu grupla katılan Sabancı Holding’e, 1 milyar 225 milyon dolar karşılığı verildi. Tes-İş satışı ÖİB önünde protesto ettti.

soL( HABER MERKEZİ) Elektriğe yapılan zam ve otomatik artış uygulaması Türkiye'nin gündemine oturmuşken, elektrik dağıtımının özelleştirilmesinde de bir adım atıldı. Başkent Elektrik Dağıtım (BEDAŞ) ihalesi sonuçlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda gerçekleşen ihaleyi, 1 milyar 225 milyon ABD dolarlık teklifiyle, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.-Österreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengellschft (Verbund)-Enerjisa Enerji Ortak Girişim Grubu kazandı. Dağıtım özelleştirmesinin ikinci adımı da, bugün Sakarya Elektrik Dağıtım (SEDAŞ) ihalesiyle atılıyor.

Elektrik üretiminin özelleştirilmesi hedef
Hacı Ömer Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Akman, ihalenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Türk serbest ve rekabetçi piyasasının gereklerinin yerine getirildiğini ifade ederek, elektrik dağıtımı alanında büyümeyi ve 2015'e kadar piyasanın yüzde 10'una hakim olmayı hedeflediklerini söyledi. Verdikleri fiyatı "ekonomi kurallarını gözeterek saptadıklarını" vurgulayan Akman, ihalelere beklenen ilgiyi göstermemesi dikkat çeken yabancı sermaye için de, "başka pazarlarda daha cazip yatırım alanları buldukları" açıklamasını getirdi.

Akman, "asıl beklediklerinin, elektrik üretimi bölgelerinin de özelleştirilmesi" olduğunu söyledi.

"Stratejik alanlar özelleştirilemez"
BEDAŞ'ın Sabancı grubu ortaklığına verildiği ihalenin ardından, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın önüne siyah çelenk bırakarak, enerjinin özelleştirilmesini protesto etti.

Tes-İş Genel Başkan Yardımcısı Murat Aytemiz, burada yaptığı açıklamada, enerjide özelleştirmeye karşı olduklarını söyleyerek, "Elektrik tesisleri stratejik öneme sahip. Var olan santrallerin kamu elinde kalarak bakım ve onarımlarının yapılması gerek" dedi. Aytemiz, yıllardır elektrik üretimi ve dağıtımında hükümetlerin tek bir çivi çakmadığını söyledi. "Tesisleri ihmal etmeleri bir yana, ülkemizi doğalgaza muhtaç hale getirdiler, bununla da yetinmeyip, kamunun yatırım yapmasının önüne geçtiler, özel sektöre alan açtılar."