AKP döneminde diplomalı işsiz sayısı tarihinin en yüksek seviyesinde!

AKP iktidarı istatistikî verileri manipüle etmenin yanı sıra söylem düzeyinde de yaptığı ekonomik propaganda ile “Güçlü ekonomi, güçlü Türkiye” imajı çizse de resmi veriler dahi bu propagandayı boşa çıkaracak düzeyde.

AKP Türkiye’sinde yapısal, kalıcı ve yaygın hale gelen işsizlik, özellikle genç ve eğitimli nüfusun mücadele ettiği önemli bir sosyo-ekonomik sorun. Bu gerçek TÜİK tarafından açıklanan resmi verilerin değerlendirilmesiyle bir kere daha ortaya çıktı.

Anka haber ajansının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü İstatistikleri’nden yaptığı değerlendirmeye göre, üniversite mezunu işsiz sayısının ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığı ifade edildi. Ülke tarihinde ilk kez üniversite mezunu işsiz sayısı 600 bin kişi seviyesine ulaştı. Buna göre, her 5 işsizden birini üniversite mezunları oluştururken, diplomalı işsizler ordusunun 241 binini erkekler, 346 binini ise kadınlar oluşturuyor.

Diplomalı işsiz sayısı yüzde 11,1
Son olarak 2012 Ekim döneminde açıklanan resmi veriler göre, işsiz sayısı 2 milyon 541 kişi, işsizlik oranı yüzde 9,1 düzeyinde gerçekleşirken, diplomalı işsiz sayısı ise yüzde 11,1 ile 587 bin kişi olmuştu. Ülke tarihinde ilk kez 2012 Eylül döneminde 612 bin kişiye ulaşan üniversite mezunu işsiz sayısı, işsizlik sorunun ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını bir kere daha ortaya çıkarmış oldu.

Bu çerçevede, üniversite mezunlarının oluşturduğu işgücü rakamının 5 milyon 284 bin kişiye ulaştığı belirlenirken, bu kişilerden yalnızca 4 milyon 698 bini istihdam edilebildi.

Diğer taraftan, işgücüne katılan okur-yazar olmayan nüfusta işsiz sayısının yalnızca 40 bin kişi olduğu belirlenirken, bu rakamın lise altı eğitimlilerde 1 milyon 278 bin, lise mezunlarında 360 bin, mesleki veya teknik lise mezunlarında 277 bin kişi olduğu tespit edildi.

Kadınlarda işsizlik erkeklerden daha yüksek
Ayrıca söz konusu dönemde erkek nüfusta 241 bin kişi işsiz kalırken, kadınlardan 346 bin kişi işsiz kaldı.

İşgücüne katılan yüksek öğretim mezunu erkek sayısı 2012 yılı Ekim ayında 3 milyon 271 bin kişi olurken bunun 3 milyon 30 bini iş buldu. İşgücüne katılan yüksek öğretim mezunu kadın sayısı ise 2 milyon 14 bin kişi olurken bunun 1 milyon 668 bini bir işe yerleşebildi.

Gerçek işsizlik verilerinde gençlerin durumu daha kötü
Anka’nın resmi veriler üzerinden derlediği bu rakamların yanı sıra, DİSK-AR’ın yaptığı gerçek işsizlik hesaplamasında ise tablo daha vahim.

Her ne kadar eğitimli gençler arasındaki işsizlik oranına ulaşılamasa da DİSK-AR’ın 2012 Ekim dönemi verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, TÜİK’in hiçbir şekilde dâhil etmediği umudu kesik işsizlerle birlikte her 4 gençten biri işsiz.

Resmi olarak yüzde 18 olan genç işsizliği, umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dâhil edildiğinde yüzde 27’ye ulaşıyor.
836 bin işsiz gence karşı 540 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç olduğunu ifade eden DİSK-AR, eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle genç işsizliği yüzde 30’a ulaştığını dile getirdi.

Ayrıca gençlerin yarısından fazlasının kayıt dışı çalıştığını belirten DİSK-AR, gençler için kayıt dışı oranının 15-19 yaş için yüzde 74, 15-24 yaş grubu aralığı için ise yüzde 52 düzeyine olduğunu ifade etti.

(soL- Ekonomi)