WikiLeaks gizli ticaret anlaşmasını sızdırdı, Türkiye de imzacı

WikiLeaks, küresel ölçekte hizmet sektörünün yüzde 68'ini kapsayan gizli bir ticaret anlaşmasını ortaya çıkardı. İmzacılar arasında Türkiye de var.

WikiLeaks, küresel ölçekte hizmet sektörünün yüzde 68'ini kapsayan gizli bir ticaret anlaşmasını ortaya çıkardı. Perşembe günü yayınlanan belgeye göre, aralarında ABD, Avustralya ve AB ülkelerinin de bulunduğu 50 ülke, Hizmet Ticareti Anlaşması'nı (Trade in Services Agreement - HTA) imzalamış durumda. Anlaşmaya dair görüşmeler, imzacı ülkelerin parlamentolarından gizli tutulurken Dünya Ticaret Örgütü üyesi diğer ülkelerden de saklanıyor.

Russia Today'in haberine göre ABD Ticaret Odası, söz konusu anlaşmaya destek verenler arasında. Anlaşmanın ABD hizmet sektörüne büyük katkısı olacağını savunan Ticaret Odası, geçen Şubat ayında "HTA, ABD hizmet sektörünün yabancı pazarlara erişim olanaklarını genişletmeli" diye açıklamada bulunmuş ve anlaşmayla birlikte hükümetlerin, hizmet sektöründe yabancı yatırımlara yönelik kısıtları kaldırmasını talep etmişti. Anlaşma ayrıca "kimi zaman ticarete engel teşkil eden mevzuata dair tutarsızlıkların kaldırılması" ve "yasal olan sınır ötesi bilgi akışına yönelik kısıtların yasaklanması" gibi içeriklere sahip.

Türkiye de imzacılar arasında
WikiLeaks, kamuoyundan kaçırılarak gizlice hayata geçirilen söz konusu anlaşmaya ait hükümlerin milyarlarca insanı doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çekti. Anlaşmanın muhtemel sonuçlarına dair bir WikiLeaks metninde, "Finansal Hizmetler Eki isimli taslak, diğer ulusların düzenleyici önlemler almalarını engelleyerek, ağırlıklı bölümü New York, Londra, Paris ve Frankfurt'da bulunan çokuluslu finans şirketlerinin bu ülkelere doğru yayılmasına yardımcı olacak düzenlemeler getiriyor" ifadeleri yer aldı. Metinde ayrıca "basına sızan taslak, ABD'nin özellikle kişisel ve finansal verilerin kısıtsız paylaşımına olanak sağlayacak olan sınır-ötesi veri akışı konusunda ısrarcı olduğunu gösteriyor" denildi. Söz konusu anlaşma, imzacılar tarafından 5 yıl gizli tutulacağına dair bir hüküm de içeriyor.

23 Haziran'da anlaşmanın tarafı olan ABD, Kanada, İsrail, Meksika, Yeni Zellanda gibi pek çok ülkenin temsilcisi, İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelerek konuyla ilgili toplantılar düzenleyecek. Katılımcılar arasında Türkiye de bulunuyor.